20:51 / 19.08.2019.

Autor: T.V./Hina

U slučaju brexita bez sporazuma Britanija ukida slobodu kretanja

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija je poručila da će u slučaju brexita bez sporazuma 31. listopada odmah ukinuti pravila EU-a o slobodi kretanja, što je pooštravanje stajališta u odnosu na prethodnu vladu.
Velika Britanija je u ponedjeljak poručila da će u slučaju brexita bez sporazuma 31. listopada odmah ukinuti pravila EU-a o slobodi kretanja,  što je pooštravanje stajališta u odnosu na prethodnu vladu, iako je premijer Boris Johnson poručio da zemlja neće biti neprijateljski raspoložena prema imigraciji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Bivša premijerka Theresa May, koju je Johnson naslijedio 24. srpnja, predviđala je "tranzicijsko razdoblje", čak i u slučaju da Britanija izađe bez sporazuma iz EU-a, što bi omogućilo europskim građanima putovanje u Britaniju, rad ili studij, bez posebnih koraka koje bi pritom trebali poduzeti.

- Sloboda kretanja, takva kakva danas postoji, završit će 31. listopada kada Velika Britanija napusti EU. Nakon brexita vlada će uvesti novi i pravedniji imigracijski sustav u kojemu će prioritet biti na vještinama i tome kako ljudi mogu doprinijeti Velikoj Britaniji, a ne na mjestu iz kojega dolaze, rekla je glasnogovornica Downing Streeta.

Detalji o novim pravilima o slobodi kretanja uskoro će biti poznati, a uključivat će i strože provjere u smislu eventualne kriminalne prošlosti onih koji žele ući u zemlju.

- To ne znači da ćemo spriječiti dolazak u zemlju i to ne znači da ćemo se neprijateljski odnositi prema imigraciji ili imigrantima, rekao je Johnson za BBC Radio Cornwall. Imigracija u Ujedinjeno Kraljevstvo će se demokratski kontrolirati i stvorit ćemo sustav po uzoru na Australiju, dodao je Johnson.

The3million, udruga koja predstavlja interese oko 3,6 milijuna europskih građana koji borave u Velikoj Britaniji, izrazila je nezadovoljstvo novom odlukom. "To je neodgovorno i otvara vrata diskriminaciji općenito", napisala je na Twitteru.

Početkom kolovoza, Johnson je najavio ubrzani proces izdavanja viza kako bi privukao "najbolje mozgove" i omogućio Velikoj Britaniji da "nastavi biti znanstvena supersila" nakon brexita. Obećao je i zaštititi pravo europskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji da tamo i ostanu, i u slučaju izlaska bez sporazuma.

Corbyn pozvao na prijevremene izbore

Britanski oporbeni vođa Jeremy Corbyn pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbore u Velikoj Britaniji kako bi se okončao zastoj oko brexita u trenutku kad premijera Borisa Johnsona pritišću da raspusti parlament.


Corbyn je rekao da će Laburistička stranka, ako pobijedi, raspisati drugi referendum o izlasku Britanije iz Europske unije, nakon prvog koji je održan 2016. i na kojem su se stanovnici izjasnili za izlazak.

Konzervativni vođa Boris Johnson ne želi raspisati izbore, ali će možda biti primoran ako mu se ne izglasa povjerenje u parlamentu.

- Laburisti vjeruju da se odluka o rješavanju krize oko brexita treba prepustiti građanima, rekao je Corbyn, prema pisanju britanskog Press Associationa. Ako dođe do prijevremenih izbora ove jeseni, Laburisti će se obvezati održati referendum, posljednju riječ dati građanima i ponuditi im vjerodostojne opcije pa i opciju ostanka, rekao je Corbyn.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada i u slučaju brexita bez sporazuma. EU nema namjeru razmatrati zahtjev Johnsona za ponovnim pregovorima o sporazumu dogovorenom s njegovom prethodnicom, Theresom May.

Sporazum nije prošao u britanskom parlamentu u kojemu sjede mnogi zastupnici koji poput Corbyna žele spriječiti brexit bez sporazuma. Navodno bi parlament trebao ponovno zasjedati "za nekoliko dana", nakon ljetne stanke.

U nedjelju su procurili vladini dokumenti koje je objavio Sunday Times, a prema kojima će se Britanija suočiti s nestašicom hrane, lijekova i goriva u slučaju brexita bez sporazuma.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!