13:58 / 03.12.2020.

Autor: M.M./Hina

U Španjolskoj okupljanje 10 osoba tijekom blagdana

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: REUTERS/Sergio Perez

Foto: - / REUTERS

U Španjolskoj će tijekom božićnih blagdana blago popustiti restriktivne mjere za zaustavljanje koronavirusa pa će u kućama biti dopušteno okupljanje 10 osoba.
U Španjolskoj će tijekom božićnih blagdana blago popustiti restriktivne mjere za zaustavljanje koronavirusa pa će u kućama biti dopušteno okupljanje 10 osoba umjesto sadašnjih šest, a bit će dopušteno i posjećivanje rodbine, najavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus - najnovije informacije  

On je taj dogovor postigao sa 17 autonomnih pokrajina, poput Madrida i Katalonije, koje samostalno provode restriktivne mjere.

Na Badnjak, Božić i Novu godinu u Španjolskoj se tradicionalno okupljaju obitelji, uključujući i bake, djedove te rođake iz udaljenih dijelova zemlje. Međusobno darivanje se pak odvija 6. siječnja, na Sveta tri kralja.

Premda su trenutno zabranjena putovanja između svih 17 pokrajina, bez opravdanog razloga poput odlaska na posao, od 23. prosinca do 6. siječnja će biti dopušteno posjećivanje rodbine i bliskih osoba. Unatoč tome vlada poziva 47 milijuna stanovnika da ostanu u svojim kućama te ne odlaze u posjete.

- Svi trebamo ostati u svojim kućama, izjavio je Illa na konferenciji za medije u Madridu. Nije rekao hoće li i kako policija provjeravati putnike pri prelasku pokrajina. Povremene patrole na cestama sada traže od putnika potvrdu o razlogu prelaska iz pokrajine u pokrajinu.

Policijski sat, koji je sada na snazi nakon 23 sata, bit će u većini pokrajina pomaknut na 1.30 sati u noći na Badnjak 24. prosinca te na Staru godinu 31. siječnja. Cilj je i dalje spriječiti ulična okupljanja i druženja te tako zaustaviti širenje virusa. Svaka pokrajina sama će odlučiti o vremenu zabrane boravka na ulicama, a također može pojačati i druge mjere.

- Cilj je ostati zdrav pa da možemo slaviti još puno Božića u budućnosti, a to će ovisiti o svakome od nas, izjavila je Carolina Darias, ministrica teritorijalne politike koja je sudjelovala na konferenciji za medije uz Salvadora Illu.

- Najljepši poklon bit će da se sami čuvamo te da čuvamo druge osobe. Najbolji dar bit će poklanjanje života, napomenula je.

U srijedu se u Španjolskoj inficirala dodatna 9.931 osoba čime je ukupni broj zaraženih od ožujka premašio 1,6 milijun. Istovremeno su umrla 223 stanovnika pa je od početka izbijanja pandemije preminulo 45.784 osoba.

Prije tjedan dana su se upalile ukrasne lampice na ulicama diljem Španjolske, a u izlozima trgovina osvanuli su borovi, dok blagdanska glazba iz njih mami prolaznike na kupnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!