13:23 / 15.08.2021.

Autor: V.G./HRT/IMS

U Španjolskoj padaju temperaturni rekordi, velike vrućine i u Hrvatskoj

Cordoba

Cordoba

Foto: Jon Nazca / Reuters

Španjolski grad Cordoba bilježi temperaturni rekord od 47 Celzijevih stupnjeva. Na jugu zemlje jutros je zabilježeno 41, 8 stupnjeva, a poslijepodne se očekuje daljni rast temperature.

Drugi ljetni toplinski val primorao je Španjolce da izbjegavaju sunce i potraže osvježenje. Predviđa se da će ekstremne vrućine u toj zemlji nakon vikenda popustiti.

- Osjećao sam se kao da se lagano pečem pa sam došao do fontana potražiti osvježenje, ovdje je ipak ugodnije, rekao je Ivan Histrov, stanovnik Cordobe.


U našoj zemlji toplinski će val prema prognozama trajati još tri dana. Danas su crvena upozorenja izdana za kninsko, riječko, splitsko i dubrovačko područje. U Šibeniku je već prijepodne zabilježeno više od 35 stupnjeva!

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!