U Španjolskoj razbijena mreža koja je iskorištavala ukrajinske izbjeglice

22.01.2023.

15:38

Autor: HRT/HINA/AFP

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Španjolska policija u nedjelju je objavila da je razbila mrežu koja je upravljala trima tvornicama duhana, a u njima su bili zaposleni Ukrajinci koji su nakon ruske invazije izbjegli u Španjolsku i živjeli nagurani u montažnim tvorničkim objektima.

Optuženi su za krijumčarenje velikih količina duhana od kojih su pravljene krivotvorene cigarete, koje su se potom prodavale diljem Španjolske i u susjednim zemljama, objavila je u priopćenju Civilna garda.

U sklopu istrage koja se provodi uz pomoć Europola, u Španjolskoj je uhićeno 27 osoba i zaplijenjeno deset tona duhanskog lišća i oko tri i pol milijuna paketa cigareta vrijednih 37,5 milijuna eura.

Sve tri tvornice, smještene u vinskoj regiji La Rioji na sjeveru zemlje, južnoj regiji Sevilli i Valenciji na istoku zemlje, bile su opremljene strojevima s naprednom tehnologijom, što im je omogućavalo da proizvedu 540.000 kutija cigareta dnevno.

Mreža je zapošljavala Ukrajince koji su u Španjolsku došli ilegalno ili kao tražitelji azila nakon početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

Oni su živjeli u tvornicama, nagurani u montažne objekte i nisu mogli napustiti te objekte, a da ih se ne uoči, zbog čega su radili više nego što je dopušteno, stoji u priopćenju.

Vođe kriminalne mreže prali su velike količine novca te zahvaljujući tomu vodili luksuzan život u poznatome španjolskom turističkom mjestu Marbelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!