08:12 / 18.09.2021.

Autor: Hina/E.L.S.

U Strasbourgu počeo prvi panel građana na Konferenciji o budućnosti Europe

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Prvi panel europskih građana u sklopu Konferencije o budućnosti Europe počeo je ovog vikenda u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a zadaća mu je formulirati preporuke za budućnost Europe po tematskim cjelinama i raspraviti prijedloge građana prikupljene na događajima i digitalnoj platformi.

Građani svih članica EU-a na prvom panelu do nedjelje će raspravljati o jačanju gospodarstva EU-a, socijalnoj pravdi i radnim mjestima te obrazovanju, kulturi, mladima, sportu i digitalnoj transformaciji te dati preporuke za raspravu s institucijama EU-a.

U Strasbourgu je u petak održan prvi od četiri panela s po 200 nasumce izabranih građana Unije, a koji odražavaju raznolikost EU-a. Iz Hrvatske će na panelima sudjelovati 12 građana, a za prvi je panel Martinu Zvonar (25), koja je netom diplomirala politologiju, i Frana Radačića (22), studenta filmske i televizijske produkcije i režije, izabrala agencija za istraživanje tržišta Hendal.

Martina smatra da bi EU trebao više izdvojiti za financiranje programa Erasmus koji omogućuje studiranje u drugim članicama Unije tako da ga se učini dostupnijim i studentima iz zemalja s nižim standardom.

- Mislim da se dosta studenata iz Hrvatske ne uključuje u Erasmus jer nemaju dostatna financijska sredstva, posebice za skandinavske zemlje. Dosta studenata to želi, a ne može si priuštiti, kaže.

- Želio bih se prvenstveno uključiti u rasprave o kulturi, mladima i obrazovanju - kaže Fran i dodaje da bi htio da se hrvatsko školstvo, a i upravljanje državom, osuvremeni.

Njihove preporuke, grupirane po temama, bit će temelj za prijedloge politika i konkretno djelovanje institucija EU-a, Parlamenta, Komisije i Vijeća, koje su se obvezale djelovati u skladu s ishodom Konferencije.

Svaki od panela delegirat će 20 predstavnika koji će sudjelovati na plenarnoj sjednici konferencije i u njenim radnim skupinama, a imat će i mogućnost reagirati na zaključke konferencije, odnosno upozoriti ako oni ne odgovaraju porukama građana.

Ostala tri panela građana koji će se održati idućih vikenda u Strasbourgu bavit će se europskom demokracijom, vladavinom prava i sigurnošću, klimatskim promjenama i zaštitom okoliša te položajem EU-a u svijetu i migracijama, a njihov će se rad zaključiti u prosincu i siječnju zasjedanjima u Firenci, Dublinu, Varšavi i Maastrichtu.

Na digitalnoj platformi do sada su najviše interesa građana izazvale teme europske demokracije, uključujući europske izbore s jednom zajedničkom izbornom jedinicom, zatim klimatske promjene i okoliš te ekonomija i socijalna pravda, naveo je Verhofstadt, istaknuvši da se na tom polju često pojavljuje ideja bezuvjetnog temeljnog dohotka za sve građane.

Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak potvrđuje da su u aktivnostima u kojima je sudjelovala najveći interes građani iskazivali za demokratske procese. Raspisala je natječaj za mlade od 18 do 25 godina "Kreiraj Europu budućnosti" na koji je pristiglo 65 prijava, a kao "vrijedan putokaz" izdvaja doprinos pobjednice, koja je ukazala da manji interes mladih za politiku i glasanje proizlazi iz nedovoljnog poznavanja demokratskih procesa. Pobjednica je predložila da se o njima uvede ili dodatno obrazovanje, ili da se na drugi način učine dostupnijima pa u tom smislu i privlačnijima za mlade.

- Digitalna platforma preko koje se građani mogu uključiti sjajan je alat i otvorena 'online pozornica' na kojoj otvorenije i lakše iznose svoje prijedloge i ideje - ocjenjuje Glavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!