16:51 / 07.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Švedskoj novi rekordan broj zaraženih

U Švedskoj novi rekordan broj zaraženih

U Švedskoj novi rekordan broj zaraženih

Foto: Maria Vonotna / SHUTTERSTOCK

Švedska je postavila novi dnevni rekord za slučajeve COVID-19, treći put ovog tjedna, zabilježivši 23.877 slučajeva 5. siječnja, pokazali su podaci zdravstvenih agencija, dok je četvrti val zahvatio zemlju i izvršio pritisak na njezin zdravstveni sustav.


Rastući val slučajeva COVID-19 sve je više potaknut zaraznijom varijantom omikron i doveo je do brzog porasta hospitalizacija u mnogim dijelovima zemlje, iako su smrtni slučajevi ostali relativno stabilni i ne povećavaju se.

Švedska, koja zbog pandemije nije uvela stroge mjere izolacije, prošli mjesec je pooštrila ograničenja javnih okupljanja i pozvala sve koji mogu da rade od kuće, u nastojanju da se širenje virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Barovi i restorani smiju služiti samo sjedeće goste, dok javnost također mora sjediti na većim događajima. Ipak, broj slučajeva nastavio je rasti, povećavajući izglede za daljnje pooštravanje mjera, kao što je nametanje masovnijeg cijepljenja.

Broj hospitalizacija također raste kao i broj slučajeva, ali je znatno ispod rekorda u prethodnim valovima, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi je nešto iznad 100.

Nešto više od 82% Šveđana starijih od 12 godina dvostruko je cijepljeno, dok je oko trećine odraslih dobilo booster dozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!