15:57 / 27.10.2020.

Autor: T.V./Hina

U Švedskoj rekordnih 1870 novozaraženih

Foto: TT News Agency/Helena Landstedt via REUTERS

Foto: TT News Agency/Helena Landstedt via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Švedska je registrirala 1870 novih slučajeva koronavirusa 23. listopada. Najviši je to broj od početka pandemije.
Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla globalnu pozornost, registrirala je 1870 novih slučajeva koronavirusa 23. listopada, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Beroš: U KB Dubrava poslana zdravstvena inspekcija
➡️ Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente 

Taj se porast uspoređuje s visokih 1698 dnevnih slučajeva krajem lipnja. Agencija navodi da je vrhunac tijekom proljeća vjerojatno bio mnogo veći, ali nije bilo dovoljno testiranja.

Službeni broj mrtvih u Švedskoj u padu je s 15 slučajeva od petka, a ukupno je umrlo 5918 ljudi. Nije dano objašnjenje za to smanjenje, ali je ranije broj mrtvih promijenjen nakon što je utvrđen stvarni uzrok smrti.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veće od one u njezinih nordijskih susjeda, ali niža nego u nekim velikim europskim zemljama, kao što su Španjolska i Britanija.

Nakon pada broja zaraženih u srpnju i kolovozu, Švedska bilježi kontinuirani porast od sredine rujna.

Dok mnoge europske zemlje ponovno uvode drakonske mjere poput djelomičnog 'lockdowna' i policijskog sata da suzbiju širenje koronavirusa, Švedska samo prilagođava svoj blaži pristup uvođenjem ciljanih mjera.

Iako ankete pokazuju da većina Šveđana podržava taj pristup, švedska strategija kritizirana je u zemlji i inozemstvu.

Neki su optužili Švedsku da je na početku pandemije igrala ruski rulet sa životima građana jer je broj žrtava značajno premašio brojke u susjednim zemljama koje su uvele puno strože mjere.

U medijima je nedavno izbila rasprava o švedskoj politici liječenja po kojoj se covid pacijenti, većinom oni stariji s kroničnim bolestima, smatraju preslabima za intenzivnu skrb.

Vlasti su u međuvremenu više puta naglasile da je švedska strategija izabrana za suočavanje s "maratonom, a ne sprintom".

Švedska i dalje ostaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ne preporuča nošenje maski jer smatra da maske nude lažni osjećaj sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!