19:49 / 03.06.2018.

Autor: I.M./HRT

U Temi dana o izborima u Sloveniji; relativni pobjednik Janša

-

-

Foto: - / -

Pobjedu je, prema djelomičnim neslužbenim rezultatima, odnijela Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.
Bivši premijer Janez Janša osvojio je na parlamentarnim izborima sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) relativnu većinu u novom sazivu slovenskog parlamenta, ali je svjestan da će imati poteškoća u formiranju vlade.

Prema rezultatima nakon što je prebrojano 76 posto glasova Janši će pripasti 25 ili 26 mandata u Državnom zboru koji ima 90 zastupnika. Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani u sjedištu svoje stranke najprije zahvalio biračima, rekavši da njegova stranka ima program usmjeren na realne probleme i da mu je u prvom redu važan boljitak slovenskih ljudi.

Utvrdio je da ga rezultat u kojemu se u parlament plasiralo čak osam stranaka, što će otežati sastavljanje vlade, nije iznenadio iako su neki članovi stranke očekivali više, te najavio da će već od ponedjeljka stupiti u kontakt s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Janša je dodao da se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice. Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati, smatra Janša.

Slovenske izbore u Temi dana komentirali su profesor Goran Bandov i politički analitičar Davor Gjenero.
U Dnevnik se iz Ljubljane javila Kristina Pešić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!