10:21 / 09.05.2018.

Autor: B.S.LJ/M.M./HRT/Hina

U Zagrebu obilježen Dan Europe

-

-

Foto: - / -

Povodom Dana Europe u Muzeju Mimara proglašeni su pobjednici natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Pobjednik je 24-godišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji.
Obilježavanje Dana Europe u Zagrebu započelo je danom otvorenih vrata na Europskom trgu gdje su građani na info štandovima i razgovoru s ministricom Gabrijelom Žalac i predstavnikom Europske Komisije Brankom Baričevićem mogli dobiti informacije o radu i ustroju Europske unije, te fondovima EU-a.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja na obljetnicu govora Roberta Schumana, nekadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova. Schuman je u obraćanju 1950. predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, novog oblika političke suradnje u Europi pomoću koje bi rat među europskim državama postao nezamisliv, a taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja Europske unije.

Osim info štandova  s informacijama o politikama i institucijama EU-a u Kući Europe organiziran je dječji EU kutak za mlađe posjetitelje Kuće Europe, gdje su se najmlađi zabavljali pogađajući EU zemlje uz igru i crtanje.

Program će se nastaviti tijekom dana na Europskom trgu programom kino na otvorenom u okviru kampanje EUandME gdje će se prikazati filmovi koji prikazuju kako prava i pogodnosti koje imaju u EU-u poboljšavaju živote građana Unije, a to je ujedno i cilj kampanje Europske komisije usmjerene prije svega na mlađe građane Unije.Kampanja #EUandME službeno započinje  9. svibnja na Dan Europe u svih 28 država članica Europske unije, a Zagreb je prvi grad u kojem će biti održan program povodom pokretanja kampanje, piropćilo je predstavništvo Komisije.

Filmovima koje su režirali istaknuti europski redatelji želi se potaknuti razgovor o utjecaju koji EU svakodnevno ima na živote mladih ljudi u dobi od 17 do 35 godina, najavljuje predstavništvo Europske komsije.

Povodom Dana Europe u Muzeju Mimara proglašeni su pobjednici natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji treći put za redom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i veleposlanica projekta za Hrvatsku Marijana Petir.

Pobjednik natječaja je 24-godišnji Ivan Gašić iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji prema odluci stručnog prosudbenog povjerenstva.

Gašić se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Beketincima u Osječko-baranjskoj županiji bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Godišnje proizvode 200 tisuća litara mlijeka dok 36.000 litara preradi u sir.

Mlijeko s Gašićeve farme nosi oznaku mlijeko hrvatskih farmi, a svoje proizvode plasira manjim dijelom u lokalne restorane, dok ih velikim dijelom prodaje na kućnom pragu i na sajmovima, navodi ured zastupnice Petir.

Gašić će u listopadu 2018. predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) čija je Petir članica.

A u povodu Dana Europe premijer Andrej Plenković primio je Nagradu za europski govor godine. Nagrađen je za govor o budućnosti Europe održan 6. veljače na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu.


Riječ je o najvećem priznanju koje dodjeljuju Europski pokreti, punopravni članovi Međunarodnog europskog pokreta. Premijer je u Strasbourgu govorio na pet jezika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!