18:29 / 11.09.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

U zemljama EU porast broja oboljelih

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: - / REUTERS

O skraćivanju razdoblja samoizolacije sve se više raspravlja. Francuska razmišlja o uvođenju sedmodnevne, a Italija - desetodnevne karantene. Austrija zbog velikog porasta broja novih slučajeva zaraze uvodi nove stroge mjere zaštite.
O skraćivanju razdoblja samoizolacije sve se više raspravlja. Francuska razmišlja o uvođenju sedmodnevne, a Italija - desetodnevne karantene. Austrija zbog velikog porasta broja novih slučajeva zaraze uvodi nove stroge mjere zaštite. Austrija kreće s oštrim mjerama. Od ponedjeljka svi moraju nositi maske u trgovinama, javnom prijevozu i ostalim javnim ustanovama. Svi privatni događaji bit će ograničeni na 50 sudionika, a oni javni na maksimalno 100.

- Ako želite čuti moje prognoze, mislim da nisu dobre, čekaju nas teški mjeseci. Svakodnevni život bit će sve više posvećen druženju s obitelji, a onaj društveni lagano će kako dolazi jesen sve više slabiti. Ali to ne znači da kada smo vani nećemo poštovati mjere zaštite, rekao je Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Francuska je u posljednja 24 sata zabilježila najveći broj oboljelih. Bolnice su prepune, liječnici su na rubu snaga. No, iako je opasnost od zaraze realna i prisutna - Francuzi i dalje pune restorane, kafiće i šoping centre.

- Moramo naučiti živjeti s virusom, to stalno ponavljamo, ali mi se čini kao da to svi naši sugrađani ne razumiju. Nalazimo se u prelaznom razdoblju, onome najopasnijem, kada ne znamo hoće li doći do još većeg broja oboljelih, pita se Jean-Francois Delfraissy, ravnatelj Znanstvenog savjeta.

Veliki problemi i u Mađarskoj - iako je početkom mjeseca zatvorila svoje granice. I ta zemlja danas zbraja rekordan broj oboljelih. Virus se širi nezaustavljivo, pa vlada razmišlja o svim mogućnostima - karanteni, totalnoj blokadi granica, zabrani prometovanja između gradova.

- Mislim da možemo sa sigurnošću reći da je drugi val koronavirusa stigao u Europu. Kako bi se obranili potreban nam je ratni plan, jer mi ne smijemo ponoviti greške koje smo činili na proljeće. Moramo se bolje organizirati, naglašava Viktor Orban, mađarski premijer.

Češka je danas objavila kako je suočena s najvećim brojem oboljelih. Sve dosadašnje mjere nisu dale dobre rezultate. Navike s godišnjeg odmora i dalje prisutne, pa premijer poziva na odgovornost.

- Godišnji odmori su završili, nema više opuštanja, svi moraju slušati preporuke epidemiologa ili nas čeka crni scenarij, istaknuo je Andrej Babiš, češki premijer.

A susjedna nam Slovenija unatoč alarmantnom rastu broja zaraženih, ne planira uvoditi nove strože mjere. Iz vlade poručuju - da bi proglasili nove mjere - morali bi ponovno proglasiti epidemiju - a to ne želimo - jer to nije učinila nijedna država u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!