16:58 / 02.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Ubojica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U siječnju 2020. priznao je da je u veljači 2018. ubio Kuciaka i njegovu zaručnicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i prsa.
Slovački Vrhovni sud osudio je u srijedu ubojicu slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka na 25 godina zatvora.

Presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je za dpa glasnogovornica suda Aleksandra Vazanova.

➡️ Slovački sud oslobodio poduzetnika Kočnera u slučaju ubojstva novinara
➡️ Marček priznao ubojstvo slovačkog novinara Jana Kuciaka

U siječnju 2020. priznao je da je u veljači 2018. ubio Kuciaka i njegovu zaručnicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i prsa. om je presudom Vrhovni sud ispravio blažu kaznu specijalnog kaznenog suda u Pezinoku kod Bratislave. amošnji su suci u travnju osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u olakotne okolnosti pripisali činjenicu da je priznao i dao istražiteljima dragocjene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubojstvo. Međutim, javni tužitelj inzistirao je na maksimalnoj kazni zbog težine kaznenog djela.

Istraživački novinar Kuciak objavio je više od desetak članaka o poduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno prije ubojstva Kuciak je optužio Kočnera da je umiješan u shemu varanja na porezima,  a uspio je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milijune eura.

Kuciak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prijevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.
Također je pisao o povezanosti slovačkih državljana s talijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangheta.

Izvješće objavljeno nakon njegove smrti o mogućim vezama između talijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne prosvjede protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Marian Kočner više je puta opovrgnuo da je naredio i platio Kuciakovo ubojstvo.
Milijunaš Kočner, optužen da je naredio ubojstvo koje je potreslo Slovačku, u rujnu 2020. oslobođen je krivnje za taj zločin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!