Ubojstvo Georgea Floyda: Veliki prosvjedi u Beču

05.06.2020.

07:34

Autor: M.M./Hina

default error photo
Deseci tisuća ljudi, uglavnom mladih, prosvjedovali su u Beču pridružujući se međunarodnoj osudi rasizma i smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.
Deseci tisuća ljudi, uglavnom mladih, prosvjedovali su u Beču pridružujući se međunarodnoj osudi rasizma i smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

-
Mirnija noć u Americi, održane komemoracije za Georgea Floyda     

Po riječima više sudionika, riječ je o jednom od najvećih okupljanja u austrijskoj prijestolnici posljednjih godina. Policija je procijenila da je oko 50.000 ljudi sudjelovalo u prosvjedima.

- Sustavni rasizam postoji svugdje u svijetu, također i u Austriji. Moramo to zaustaviti, kazala je 21-ogodišnja studentica Katharina Kohl noseći natpis "Mržnja nije mišljenje".

- Važno je poduzeti mjere, to se jednostavno ne može nastaviti, dodala je sudjelujući u manifestaciji na kojoj se nije mogao poštovati razmak preporučen zbog pandemije, no mnogi sudionici su nosili zaštitne maske.

Brojni prosvjednici nosili su natpis "Crni životi su važni".

Među onima koji su iskazali potporu prosvjedima bili su političari iz redova socijaldemokrata lijevog centra i zelenih. Ovi posljednji sudjeluju u vladajućoj koaliciji premijera Sebastiana Kurza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!