17:59 / 01.08.2020.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Udarni vikend smjene turista diljem Europe

Foto: Remo Casilli/REUTERS, arhiva

Foto: Remo Casilli/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Počeo je feragosto! Talijani od ranog jutra jure na odmor. Parižani bježe iz grada, kako to već biva prvog vikenda u kolovozu.
Osim u Hrvatskoj udarni je vikend smjene turista diljem Europe. No ove godine sve je u znaku koronakrize zbog koje se u svijetu turizma vodi bitka za svakog gosta. Uz bolest COVID-19, velik dio Europljana bori se i s toplinskim valom!

Počeo je feragosto! Talijani od ranog jutra jure na odmor. Ovo su snimke na putu od Rima do Riminija. A ovo su gužve na autocesti od Pariza prema Nantesu...

Parižani bježe iz grada, kako to već biva prvog vikenda u kolovozu. U samom gradu - i do 42 Celzijeva stupnja, a ove godine uza sve nedaće tu su i zaštitne maske!

- Teško je disati pod maskom. Vruće je ionako, a s maskom još i gore, rekla je socijalna radnica iz Pariza Maude Lavalette.

- Jako nam je teško. Masku skidamo pod stankom da se osvježimo pićem, no moramo ih nositi, kazao je dostavljač iz Pariza Antonio Pinehiro.

Samo je koji stupanj hladnije u Londonu.

- Htio sam otići u Francusku na odmor, no i ondje je rizična situacija. Predomislio sam se zbog straha da ću poput turista koji se vraćaju iz Španjolske morati u dvotjednu izolaciju. Nikada ne znaš što ti se nakon povratka može dogoditi, hoćeš li izgubiti posao. Tako sam odustao od putovanja, naglasio je instruktor joge iz Londona Ionut Abtoeai.

Borba s vrućinom i u glavnom gradu Španjolske. Zbog pandemije je turizam u svijetu izgubio najmanje 320 milijarda dolara. I turistička Španjolska bori se za preživljavanje.

- Pogledajte samo ovu vrućinu! Ljudi ne žele uopće s maskama izlaziti na ulice! Ne znam jesam li jučer zaradio samo 102 eura, a s tim novcem, iskreno, ne može se preživjeti, istaknuo je prodavač iz Madrida Inigo Crespo.

Vrućinama i virusu unatoč 160 mladih volontera na području Costa Blance pridružilo se projektu Ekoplaža. Što su više tražili, to su više smeća našli i to ih je - usrećilo, a i one će koji na plaže dođu nakon njih!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!