18:11 / 23.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Ugašen veliki šumski požar u Portugalu

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: REUTERS/Rafael Marchante

Foto: - / REUTERS

Ugašen požar koji je buknuo u Portugalu prije četiri dana. Izgorilo nekoliko tisuća hektara šume.
Portugalski vatrogasci su priopćili da je pod kontrolom požar koji je u četiri dana opustošio tisuće hektara šume u središtu Portugala, na području na kojemu je u požaru prije dvije godine život izgubilo više od sto ljudi.

- Požar je pod kontrolom. Ulazi u završnu fazu, rekao je zapovjednik Luis Belo Costa, glasnogovornik službe civilne zaštite, na tiskovnoj konferenciji.

- Možda ćemo morati provjeriti je li se vatra ponovo rasplamsala na nekim mjestima, ali to je uobičajeno, rekao je. Vjetar neće biti "jak kao što je bio sinoć" kada je predvečer ponovo zapalio žeravicu.

Čelnik civilne zaštite je izjavio da je gašenju požara pomogla lagana kiša koja je pala tijekom noći.

- Osoblje će u idućim satima ostati na terenu u istom broju", rekao je Belo Costa dodajući da je gotovo 1.100 vatrogasaca još mobilizirano u čuvanju požarišta.

U požaru u Castelo Brancu, oko 200 km od Lisabona, ozlijeđena je 41 osoba, uglavnom zbog udisanja dima, pokazuju najnoviji podatci civilne zaštite.

Na tom su području požari česti. Najgori požar u portugalskoj povijesti 2017. usmrtio je 114 ljudi, u dvama naletima, u lipnju i u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!