21:22 / 23.01.2020.

Autor: M.M./Hina

Ugovor o brexitu prošao prvi korak u Europskom parlamentu

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Foto: - / REUTERS

Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta u turobnom ozračju očitovao se za ratifikaciju ugovora o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.
Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta u turobnom ozračju očitovao se za ratifikaciju ugovora o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, što je prva etapa prije glasovanja na plenarnoj sjednici idućeg tjedna.

-
Kraljica potpisala, zakon o brexitu stupio na snagu
- Brexit: eurozastupnici zabrinuti za stanje prava građana

Veoma velikom većinom (od 26 zastupnika 23 su glasala 'za' a 3 'protiv') parlamentarni odbor je dao odobrenje koje služi kao preporuka za glasovanje predviđeno 29. siječnja kada će se tekst, koji uređuje način razdruživanja, podnijeti svim europskim zastupnicima.

Bit će to posljednja veća etapa kojom će se službeno potvrditi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. siječnja, nakon više od tri godine teških pregovora i oštrih rasprava.

- Bira se između uređenog i tvrdog brexita, rekao je Guy Verhofstadt, izvjestitelj za brexit, podsjećajući na važnost glasovanja u parlamentu.

Velika većina političkih skupina je žalila zbog britanskog odlaska, osim skupine Identitet i demokracija (krajnja desnica) koja je s odobravanjem dočekala taj "velik dan".

- Nije vrijeme za slavlje, premda poštujemo suverenu odluku britanskog naroda, komentirao je predsjednik odbora, Talijan Antonio Tajani (EPP, desni centar).

- Od 1. veljače radit ćemo na novom ugovoru između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Ne protiv Ujedinjenog Kraljevstva već za europske građane, rekao je Tajani, a prenijela talijanska agencija ANSA.

Britanski parlament jučer je konačno prihvatio ugovor o povlačenju. Kraljica Elizabeta II. ga je danas potpisala, što mu daje zakonsku snagu.

Službeni izlazak prati prijelazno razdoblje koje po ugovoru traje do kraja godine. Ujedinjeno Kraljevstvo će u tom vremenu nastaviti primjenjivati propise EU-a, ali neće sudjelovati u donošenju zajedničkih odluka.
Prijelazno razdoblje treba omogućiti bezbolan izlazak, a dvjema stranama da pregovaraju o budućim vezama, napose o trgovinskom ugovoru. No smatraju ga prekratkim za takve pregovore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!