12:24 / 20.03.2018.

Autor: Ž.R./HRT

Uhićen bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy

-

-

Foto: - / -

Uhićen je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Priveden je u policijsku postaju u sklopu ministarstva unutarnjih poslova u gradu Nanteru pokraj Pariza.
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u pritvoru. Uhićen je na temelju osnovane sumnje da je za svoju predsjedničku kampanju 2007. primio milijune ilegalnih eura. No najgore u svemu je to što je novac dobio od tadašnjeg vođe Libije, a kojem je zahvalio tako što je bio najveći zagovornik NATO-ove vojne intervencije u toj zemlji, koja je dovela do smjene i smrti Moamera Gadafija.

Nekadašnji prvi čovjek Francuske, zagovornik demokracije, jednakosti i poštenja, pao je na sumnjivim uplatama za financiranje svoje itekako uspješne predsjedničke kampanje. Nicolas Sarkozy nikada nije skrivao svoje veze s Libijom, ali je uporno tvrdio da prijateljstvo s Gadafijem nema nikakvo materijalno uporište. Čini se da ni prijateljstvo nije bilo tako čvrsto. Sarkozy je bio glavni zagovornik rušenja Gadafijeva režima.

Sedam je godina prošlo od izravnih prozivanja i Sarkozy je ostao netaknut. Sve do danas. Privođenje u policijsku postaju, istražni postupak, bez izjava. Samo komentari političkih kolega i istomišljenika. Koji su i tada bili njegovi bliski suradnici.

Nije lako bivšem predsjedniku Sarkozyju. Ako se i izvuče iz ovog postupka, čeka ga novi - o sumnjivom financiranju kampanje za predsjednika prije šest godina - kada nije uspio ostati u Elizejskoj palači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!