UK i EU za dva tjedna najavit će carinski sporazum za Sjevernu Irsku

14.02.2023.

08:06

Autor: M.M./Hina/HRT

UK i EU za dva tjedna najavit će carinski sporazum za Sjevernu Irsku

UK i EU za dva tjedna najavit će carinski sporazum za Sjevernu Irsku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novi sporazum kojim će se riješiti spor između Britanije i Europske unije o trgovinskim pravilima u Sjevernoj Irskoj nakon brexita, mogao bi biti objavljen za dva tjedna, izvijestio je The Telegraph.

Po novom planu, roba koja putuje iz Ujedinjenog Kraljevstva u Sjevernu Irsku neće biti podložna fizičkoj carinskoj kontroli zahvaljujući sustavu "crvenih" i "zelenih" prometnih traka, stoji u izvješću.

Širi okvir sporazuma čeka konačno odobrenje Downing Streeta, izvijestio je list pozivajući se na osobe upoznate s temom.

Protokol za Sjevernu Irsku, koji bi trebao zaštititi jedinstveno tržište EU-a bez stvaranja kopnene granice na irskom otoku, ometa trgovinu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva otkako je stupio na snagu 2021.

Očekuje se i to da će u zajedničkom priopćenju o postignutom sporazumu biti najavljena i nova odredba o ulozi Europskoga suda pravde u Sjevernoj Irskoj, kojom se naglašava da će se taj sud koristiti samo kao zadnje sredstvo u sporovima između Britanije i EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!