Ukrajina spremna izvoziti električnu energiju Njemačkoj

03.09.2022.

07:54

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Ukrajina planira podržati Njemačku u naporima da okonča ovisnost o uvozu ruske energije i ponuditi najvećem europskom gospodarstvu da ga opskrbljuje električnom energijom.

- Ukrajina trenutačno izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumunjsku, Slovačku i Poljsku. Prilično smo spremni proširiti naš izvoz u Njemačku. Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Dodao je da će to pitanje otvoriti tijekom posjeta Njemačkoj ovog vikenda. Šmihal bi trebao doći u Berlin u subotu, a u nedjelju bi se trebao sastati s kancelarom Olafom Scholzom.

Ukrajina je sredinom ožujka sinkronizirala svoju elektroenergetsku mrežu s europskom mrežom. Kijev otada izvozi između 400 i 700 megavata električne energije dnevno u Europsku uniju i Moldaviju. Šmihal sada želi povećati izvozne kvote za EU.

- To bi bilo jako dobro za obje strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam prijeko potrebne, rekao je ukrajinski premijer.

Potrošnja električne energije u Ukrajini znatno je pala od početka ruske invazije zbog masovnog egzodusa stanovništva i ekonomske krize. To je oslobodilo prostor za ukrajinski izvoz električne energije.

Šest reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižji u Enerhodaru od ožujka su pod ruskom kontrolom. Međunarodna zajednica strahuje da bi granatiranja u blizini najveće europske nuklearne elektrane mogla dovesti do nuklearne katastrofe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!