21:36 / 08.03.2022.

Autor: Hina/I.B.

Ukrajinska spisateljica: Žene rađaju u podrumima uz online pomoć liječnika

Europski parlament

Europski parlament

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock

Ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko je u Europskom parlamentu u svom govoru o hrabrosti ukrajinskih žena i djevojčica dužnosnicima zapadnih zemalja poručila da svako njihovo oklijevanje u pomoći Ukrajini njeni sunarodnjaci plaćaju životima.

Ukrajinska je spisateljica svoj govor povodom Međunarodnog dana žena u parlamentu u Strasbourgu posvetila ženama koje u Ukrajini trpe posljedice ratnih razaranja, bore se i brinu za druge.

Europarlamentarcima je poručila da svako oklijevanje Zapada Ukrajinci plaćaju životima.

Dopustite mi da kažem sljedeće: za svako oklijevanje onih koji odlučuju o tome treba li Ukrajini poslati oružje protiv aviona, da ne spominjem uspostavljanje zone zabrane preleta, za svaku pauzu za kavu koju uzmete dok raspravljate o uplitanju zapadnih zemalja () cijena je nečiji život, dodala je.

Zabužko je iz svoje zemlje, nakon što je započela ruska invazija, pobjegla samo s jednom torbom i od tada se ne može vratiti kući, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na početku sjednice.

Metsola je poručila ženama u Ukrajini, ali isto tako i ženama koje u Rusiji i Bjelorusiji prosvjeduju protiv ruske agresije na Ukrajinu, da Europa stoji uz njih.

- Mi vas podržavamo. Hrabre žene Ukrajine danas su svima nama nadahnuće, rekla je Metsola.

Zabužko je rekla da žene u Ukrajini sudjeluju u obrani i u opskrbi naših zauzetih gradova, poput Mariupolja, koji su na rubu humanitarne katastrofe.

Posebno divljenje zaslužuju žene koje se u ovim trenucima u skloništima brinu za one najranjivije, bolesne, djecu i starije, te uz pomoć liječnika, s kojima komuniciraju online putem, pomažu trudnicama, sakrivenim u skloništima, pri porodu, istaknula je ukrajinska spisatljeica.

Neka od te djece koja se rađaju u skloništima umiru od sepse, zbog prašine i drugih nehigijenskih uvjeta, rekla je Zabužko.

Također je navela kako su ukrajinski liječnici otvorili posebne stranice na Facebooku putem kojih dijele upute trudnicama, i onima koji im pomažu.

Zapad je trebao reagirati ranije

Zabužko je napomenula da, iako su Ukrajinci zahvalni na podršci i divljenju EU-a, to neće zaustaviti Putinove bombe i posebno naglasila da je bilo potrebno djelovati ranije.

Nakon što su ruski vojnici u Donbasu počeli ubijati ljude () govorila sam na europskom spisateljskom forumu u Berlinu i pritom Putina usporedila sa Staljinom i Hitlerom. Moderatori su bili toliko osupnuti da su mi isključili mikrofon, a u tisku je to što sam rekla cenzurirano, navodi Zabužko.

Od tada je prošlo osam godina, toliko je života moglo biti spašeno, samo da su se EU i SAD tada probudili i prepoznali da je novi Hitler spreman nastaviti ondje gdje je stari stao, istaknula je.

Da je aktualni paket sankcija primijenjen tada, nakon pripajanja Krima, smatra Zabužko, i da je ono što se tada dogodilo nazvano pravim imenom, umjesto da je ignorirano, ne bismo sada bili ovdje gdje jesmo.

Ovdje sam da vam, kao spisateljica koja zna nešto o jeziku, a vezano za Putinovu retoriku, kažem da je ovo sada već rat, a ne samo lokalni sukob. Vjerujte Putinu kada otkriva svoje ambicije. Molim vas, nemojte se bojati zaštititi nebo iznad onih koji se bore da oslobode Europu od novog totalitarizma', zaključila je u svom govoru.

Eurozastupnica Frances Fitzgerald iz kluba EPP-a istaknula je da Ukrajinci ne brane samo svoju zemlju nego i naše, europske, vrijednosti.

Zastupnici u Europskom parlamentu nakon govora Oksane Zabužko dodatno su naglasili težak položaj žena u ratu.

Imali smo prije nekoliko dana i prve izvještaje o silovanjima žena u ovom sukobu, naglasio je zastupnik Stéphane Séjourné iz kluba Renew.

Europarlamentarci su također govorili i o problemu isključivanja žena iz mirovnih pregovora.

Žene su isključene iz procesa pregovora o okončanju sukoba (...) a pokazalo se da kada su žene uključene u pregovore o postizanju mira, da je onda taj mir dugoročniji, naglasila je zastupnica Ska Keller iz kluba Zelenih.

Zastupnici i zastupnice istaknuli su i probleme nejednakosti, diskriminacije i zlostavljanja žena i u drugim sukobima i zemljama diljem svijeta, u Libiji, Siriji, Afganistanu, ali i u Europi, posebice u Mađarskoj i Poljskoj gdje su prava žena u posljednje vrijeme također ozbiljno narušena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!