Ulazak Hrvatske u Schengen: Fajon kao prioritet navodi primjenu arbitražne odluke

13.05.2022.

19:45

Autor: Hina/HRT

Tanja Fajon

Tanja Fajon

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Iako se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, vjerojatna buduća slovenska šefica diplomacije Tanja Fajon u javnim istupima podsjeća i kako je za Sloveniju implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije jedan od kriterija za to. 

Hrvatsko stajalište o arbitraži jedinstveno je otkad smo, odlukom Sabora, neopozivo istupili iz arbitraže jer su je kompromitirali slovenski arbitar i agentica koji su nedopuštenim sredstvima utjecali na arbitražu. 


- Nakon što Schengen doživi reformu, nadam se da će države koje su spremne za ulazak, a to su Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, što prije u njega ući. Posljednjih godinu do dvije, kao netko tko se Schengenom bavi godinama, nastojim da Hrvatska kao naš susjed što prije uđe u Schengen. U koalicijskom sporazumu, među ostalim, zacrtali smo dva ključna vanjskopolitička prioriteta, a to su implementacija arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije te nastavak širenja Europske unije na zapadni Balkan, rekla je Tanja Fajon (Socijalni demokrati).


Temu je komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović.


- Zeznut će sebe. Uvijek kad dolazi neka lijeva vlada u Sloveniji s nejasnom podrškom biračkog tijela, impulzivnom podrškom, danas jesi, sutra nisi, nemaš stabilno biračko tijelo, onda se pokušava biti nacionalan i to se obično realizira ovakvim pothvatima - dakle, Hrvatsku ćemo sad, vidite da smo mi pravi Slovenci, da nismo mekani Slovenci... A meni su Slovenci najdraži od svih okolo, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!