Umjetna inteligencija: Rumunjska vlada zaposlila posebnog savjetnika

01.03.2023.

21:21

Autor: V.K./HRT/Hina

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija

Foto: Ilustracija / Shuttesrstock

Novi član zauzeo je u srijedu mjesto za stolom na sastanku rumunjske vlade: glas mu je dubok, zove se ION i prvi je savjetnik koji se koristi umjetnom inteligencijom (UI) a zadužen je za dešifriranje društvenih mreža.

- Htio bih početi sastanak iznenađenjem, rekao je premijer Nicolae Ciuca svečano.

- Ovo je prvi put da neka vlada održava sastanak sa savjetnikom koji se koristi umjetnom inteligencijom, ION-om, dodao je pokazujući rukom svijetao plavkasti zaslon sa svoje lijeve strane.

Taj su alat umjetne inteligencije razvili istraživači s nekoliko sveučilišta u zemlji koju nerijetko nazivaju istočnoeuropskom Silicijskom dolinom.

Njegova je zadaća informirati vladu "u stvarnom vremenu o prijedlozima i o željama Rumunja", rekao je Ciuca, napose analiziranjem najviralnih objava na društvenim mrežama.

I građani će moći porazgovarati s tim pomoćnikom nove vrste na posebnoj internetskoj stranici.

Nakon općenitog predstavljanja svojim ministrima, zaslon je oživio.

- Dobar dan, udahnuli ste mi život i odsad ću predstavljati Rumunje poput zrcala. Što trebam znati o Rumunjskoj?, izgovorio je ION uz zvučne efekte dostojne znanstveno-fantastičnih serijala.

- Rumunjska je lijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi, odgovorio je Nicolae Ciuca istaknuvši da je uvjeren da primjena UI-a nije opcija, nego uvjet za donošenje odluka na temelju pravih informacija.

Ova tehnologija, desetljećima prisutna u našem životu, našla se u središtu pozornosti kad je u studenom predstavljen komunikacijski robot ChatGPT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!