21:13 / 08.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Umro osnivač DM-a Götz Werner

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jaroslav Mihejeu / Shutterstock

Götz Werner, osnivač njemačke kompanije DM umro je u dobi od 78 godina, objavio je DM u utorak. Njegov sin Cristoph Werner, trenutni izvršni direktor DM-a, kazao je da je njegov otac mirno preminuo.

Rođen u Heidelbergu u veljači 1944., završio je studij kemije prije no što je osnovao DM, koji ima poslovnice u 14 europskih zemalja. Bio je poznat kao rani zagovornik univerzalnog temeljnog dohotka, što podrazumijeva zajamčenu količinu novca od države pojedincu svakoga mjeseca neovisno o primanjima.

Više od 66 tisuća ljudi radi za DM. Godišnji prihod njemačke tvrtke je 12,3 milijarde eura. Od ranih 1990-ih, a sve više nakon odlaska iz svakodnevnog upravljanja tvrtkom 2008., Werner je svoje vrijeme posvetio promicanju ideje univerzalnog temeljnog dohotka.

- Uvijek je bio svjestan da nećemo doživjeti ostvarenje te ideje, navodi se u priopćenju kompanije.

Usprkos tome u promicanje te ideje "uložio je veliku energiju jer ju je prepoznao kao ispravnu i smislenu".

Werner je također ostvario akademsku karijeru. Sveučilište u Karlsruheu imenovalo ga je u svibnju 2005. predstojnikom Instituta za poduzetništvo i postao je profesor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!