21:46 / 17.07.2019.

Autor: V.K./Hina

UN ukorio Mađarsku: Migrante držite kao u zatvoru

-

-

Foto: - / -

Gonzalez Morales, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata, pozvao je da premjesti obitelji koje traže azil iz tranzitnih zona na granici sa Srbijom koje nalikuju zatvorima u druge ustanove.
Gonzalez Morales, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata, pozvao je u srijedu Mađarsku da premjesti obitelji koje traže azil iz tranzitnih zona na granici sa Srbijom koje nalikuju zatvorima u druge ustanove u Mađarskoj za koje je kazao da su prazne.

Migranti koji dolaze u Europsku uniju preko južne granice sa Srbijom zadržani su u posebnim kampovima koje se zovu tranzitne zone dok su njihovi zahtjevi za azilom na čekanju, praksa koju su Ujedinjeni narodi dosad kritizirali.

Felipe Gonzalez Morales rekao je prošlog tjedna kako se u dvama takvim kampovima na mađarskoj južnoj granici nalazi 280 ljudi, od kojih je 60 posto djece.

Gonzalez Morales je predstavljajući prve rezultate izvješća o postupanju prema migrantima na konferenciji za novinare naglasio kako djeca ne trebaju biti zatvorena na temelju njihovog statusa migranata.

Izvješće otkriva "vrlo ograničavajuće" uvjete za osobe koje se nalaze u kampovima, rekao je Morales, te dodao kako je posjetio niz drugih mjesta na kojima bi se moglo smjestiti djecu i njihove obitelji, a koje su gotovo prazne.

Premijer Viktor Orban vodi nacionalističku vladu sa snažnom protumigrantskom platforomom, koja dominira otkako su 2015. stotine tisuće migranata pokušale kroz Mađarsku doći do Europe.

Gonzalez Morales tvrdi da su tražitelji azila i dalje smješteni u "uvjetima nalik zatvoru" u tranzitnim zonama, sa bodljikavom žicom koja se nalazi čak i na krovovima prostora u kojima su smještena djeca, te kako takav način postupanja može biti pokušaj zastrašivanja tih ljudi.

- Bojim se da su svim ljudima koji su zadržani ondje, bez obzira na njihovu dob, to čini kao zastrašivanje, rekao je Gonzalez Morales, dodajući kako ga činjenica da ljudi mogu napustiti zonu u smjeru Srbije ne sprječava da kaže da su to mjesta pritvora.

Gonzalez Morales kaže kako Orbanova vlada, koja je omogućila neometani monitoring svih mjesta koja je htio posjetiti, nije ponudila razloge zašto su djeca s obiteljima ondje zadržana. No za agenciju dpa istaknuo je kako u tranzitnim zonama nedostaje nezavisnog monitoringa.

Pozvao je Orbanovu vladu da obustavi proglašeno izvanredno stanje zbog masovnog priljeva migranata jer za to više ne postoje uvjete. Nikakva takva regulacija u svakom slučaju ne bi smjela ugroziti ljudska prava, dodao je Gonzalez Morales.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!