Unatoč kazni Suda EU-a Poljska odbija zatvoriti rudnik

21.09.2021.

13:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Rudnik lignita u Turowu

Rudnik lignita u Turowu

Foto: David W Cerny / REUTERS

Poljska je u ponedjeljak poručila da će rudnik lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom, nastaviti raditi unatoč tomu što joj je Sud EU-a naložio da plaća kaznu od 500.000 eura dnevno Europskoj komisiji jer ga nije zatvorila.

Rudnik radi već više od stotinu godina, a nedavno je proširen prema češkoj granici. Proizvodi oko 27,7 milijuna tona ugljena na godinu, a rezerve su procijenjene na 760 milijuna tona.

Lignit iz tog rudnika rabi termoelektrana Turow, peti najveći izvor stakleničkih plinova u Poljskoj i osma najneučinkovitija termoelektrana u svijetu 2007.

Poljska, koja ovisi o ugljenu, u svađi je zbog toga s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu.

Odluku Suda EU-a potpisala je potpredsjednica Suda Rosario Silva de Lapuerta, koja je odbacila prigovor Poljske i odredila kaznu od 500.000 eura dnevno počevši od dana službene objave pa sve dok ne ispuni raniji nalog Suda o obustavi eksploatacije toga rudnika. Konačna presuda u ovom predmetu koji je pokrenula Češka protiv Poljske bit će donesena poslije.

- Odluka je privremena i ni na koji način ne prejuducira kasniju odluku Suda, navodi se u priopćenju Suda EU-a, čije je sjedište u Luxembourgu.

Poljske vlasti odobrile su 1994. koncesiju na korištenje toga rudnika do 30. travnja 2020. Prema poljskom zakonu iz 2008., valjanost koncesije za eksploataciju lignita može se produljiti jednom u razdoblju od šest godina bez procjene utjecaja na okoliš. Nakon zahtjeva korisnika koncesije za produljenjem koncesije, poljske su vlasti odobrile produljenje eksploatacije do 2026.

Češka vlada se nakon toga žalila Europskoj komisiji tvrdeći da eksploatacija toga rudnika nanosi štetu za okoliš u tom pograničnom području i da se odlukom o produljenju koncesije krše zakoni EU-a.

Češka se također obratila i Sudu EU-a tražeći da odredi kaznu Poljskoj od pet milijuna eura dnevno sve do zatvaranja rudnika. Sud je u ponedjeljak prihvatio taj zahtjev, ali je odredio znatno manji iznos kazne.

Varšava i Prag započeli su u lipnju bilateralne pregovore o tehničkoj modernizaciji rudnika i mjerama za ograničenje štete za okoliš. Poljska vlada ocijenila je da sudska kazna potkopava te pregovore.

Kazna Suda EU-a nije proporcionalna situaciji i nije opravdana činjenicama, priopćila je poljska vlada, ocijenivši da ona potkopava pokušaje da se rješenje pronađe dogovorom.

Prag je pozdravio odluku Suda EU-a, ali i poručio da i dalje želi dogovorno rješenje. Neki poljski dužnosnici oštro su odbacili sudsku odluku.

Sud EU-a traži pola milijuna eura dnevno od Poljske zbog toga što nije ostavila svoje građane bez energije i nije zatvorila rudnike preko noći, komentirao je na Twitteru zamjenik poljskog ministra pravosuđa Marcin Romanowski. To je sudska pljačka i očita krađa. Nećete dobiti ni cent.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!