13:29 / 26.04.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Unatoč krizama Europa je jak proizvođač hrane

Unatoč krizama Europa je jak i snažan proizvođač hrane

Unatoč krizama Europa je jak i snažan proizvođač hrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Unatoč krizama s kojima se suočava posljednjih godina, Europa je jak proizvođač hrane, primarnih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina te ima održivu poljoprivrednu politiku, istaknuto je na panel-raspravi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici( ZPP) EU-a.

Na panelu pod nazivom "Press klub Europa: Zajedničkom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice", koji je organziralo Predstavništvo Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković ocijenila je da se posljednjih godina Europa suočava s krizama koje nitko nije mogao predvijeti, ali se pokazalo da postoje zajednički europski okviri koji mogu umanjiti utjecaj takvih kriza i rizike od siromaštva.

Istaknula je da se nakon krize s pandemijom koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu opravdano postavljaju pitanja energije i hrane te upozorila da u svjetskom BDP-u energija čini pet posto, a hrana dva posto, ali i da "bez tih sedam posto ostalih 93 posto ne postoji".

Vučković je podsjetila da je hrvatska Vlada odgovorila na energetsku krizu programom vrijednim 4,8 milijardi kuna, kao i da je na vrijeme prepoznata opasnost i od rasta cijena hrane.

- Tako ćemo i nastaviti. Na krize ćemo odgovarati nacionalnim sredstvima te onima koje ćemo ishoditi u dogovoru s Europskom komisijom, tako da ćemo sigurno održati poljoprivrednu proizvodnju, navela je ministrica.

Poručila je kako je ovim vremenima važno ne odustajati od strukturnih promjena, poput stvaranja održivih prehrambenih lanaca, raditi i dalje na konkurentnosti te transformaciji u zeleno i digitalno društvo, koje neće biti prijetnja poljoprivredi.

- Ove dvije godine su nam ukazale na to da bismo trebali biti još brži u odgovaranju na krize i stoga zajednički europski okviri trebaju voditi jačoj Europi, koja brže odgovara na krize i ne odustaje od zajedničkih strateških ciljeva, istaknula je Vučković.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je kako je najvažnija zadaća ove generacije borba protiv klimatskih promjena, a da EK kroz mehanizam za oporavak i otpornosti financijski i tehnički podupire EU članice u provedbi EU strateških tranzicija - zelene i digitalne.

Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić ocijenio je kako će digitalizacija olakšati korištenje strojeva i mehanizacije, ali da, kao preduvjet, sustav širokopojasnog interneta treba pokrivati cijelu Hrvatsku, što trenutačno nije slučaj.

Što se tiče zahtjeva koje pred poljoprivrednike postavlja Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), posebice zelene poljoprivrede i ekološke proizvodnje, to će iznimno puno koštati, a postavlja se i pitanje kako sa svim tim informacijama upoznati 170 tisuća obiteljskih gospodarstava, jer za HPK, koja ima tu obvezu, a ima samo pet zaposlenih, to će biti nemoguća misija, upozorio je Brlošić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!