UNHCR: U Europi je registrirano 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica

14:14 / 09.06.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

UNHCR: U Europi je registrirano 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica

UNHCR: U Europi je registrirano 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Gotovo pet milijuna Ukrajinaca registrirano je kao izbjeglice diljem Europe nakon ruske invazije na njihovu zemlju, objavila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

- Rat u Ukrajini prouzročio je jednu od najvećih kriza raseljavanja ljudi zabilježenih u svijetu, objavio je UNHCR.

Od 24. veljače je u 44 europske zemlje registrirano ukupno 4,816.923 ukrajinskih izbjeglica, pokazuju posljednji podaci te agencije.

Ukupno je Ukrajinu napustio puno veći broj do 7. lipnja zabilježeno je više od 7,3 milijuna izlazaka iz države, bez povratka.

Oko 2,3 milijuna Ukrajinaca vratilo se u svoju državu nakon što su je napustili. UN-ovi dužnosnici tvrde kako se vraćaju da vide svoju rodbinu, provjere stanje svoje imovine, vrate se na posao ili pomognu drugima da napuste državu.

Prema podacima UN-a, 90 posto Ukrajinaca koji su pobjegli u inozemstvo su žene i djeca. Muškarcima u dobi između 18 i 60 godina zabranjeno je izaći iz države kako bi mogli biti mobilizirani u vojsku.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje kako je unutar same Ukrajine raseljeno oko 8 milijuna ljudi.

Ukrajinci najviše prelaze granicu s Poljskom u koju je ušlo 3,8 milijuna ljudi, a njih 1,15 je registrirano kao izbjeglice.

Stotine tisuća drugih pobjegli su u Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku ili Moldaviju.

Oko 780 tisuća registriranih izbjeglica iz Ukrajine je u Njemačkoj, oko 367 tisuća u Češkoj, više od 118 tisuća u Španjolskoj.

Prema UNHCR-u, u Rusiju je otišlo 1,1 milijuna ukrajinskih državljana, a njih 17 tisuća u Bjelorusiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!