09:52 / 17.10.2019.

Autor: D.M./P.F./Hina/HRT

Uoči velikog skupa u Barceloni rastu napetosti

-

-

Foto: - / -

Nakon nereda koji već treći dan potresaju Kataloniju mnogi se pitaju hoće li miroljubivi pokret za nezavisnost posegnuti za nasiljem u ostvarenju svojih ciljeva.
Raste napetost u Barceloni uoči sutrašnjeg velikog skupa potpore osuđenim katalonskim čelnicima, ali i općeg štrajka, na koji pozivaju tamošnji sindikati.

Pristaše neovisnosti ponovno su izašle na ulice, ali navečer su isto učinile i skupine za cjelovitost Španjolske ogorčene neredima. Kontakt suprotstavljenih skupina sprječava policija.

Govor u katalonskom parlamentu održao je čelnik regionalne vlade Quim Torra, a poručio je da je njegov cilj postići katalonsku neovisnost do kraja 2021. te još jednom pozvao na mirne, nenasilne prosvjede protiv vlasti u Madridu.

Istodobno tisuće prosvjednika, pristaša katalonske neovisnosti iz pet većih gradova, marširaju prema Barceloni, gdje će sutra velikim prosvjedom i općim štrajkom tražiti oslobađanje 9 katalonskih čelnika. Presuda prema kojoj su osuđeni na devet do 13 godina zatvora - potaknula je val prosvjeda i sukoba s mnogo ozlijeđenih. 

Prosvjednike u Barceloni čekaju studenti. Počeo je prosvjed studenata koji na jednom od središnjih trgova uzvikuju Sloboda političkim zatvorenicima, nose zastave koje simboliziraju nezavisnost i transparent na kojem piše Studenti će sve zaustaviti. S njima su i učenici srednjih škola koji su također još u srijedu na tri dana napustili predavanja. Ondje se nalazi 25.000 prosvjednika, izvijestila je katalonska policija.

Ovo su mirni prosvjedi i takvi će ostati, poručila je predsjednica studentskog sindikata.

Na policiju je bačeno nekoliko jaja, a zapaljena je jedna španjolska zastava ispred zgrade policije. Osam prometnica je bilo blokirano.

- Novi neredi u Barceloni, Sanchez protiv izvanrednih mjera

U maršu se kasno sinoć prosvjednicima pridružio i predsjednik katalonske vlade Quim Torra. Izjavio je kako ako se među prosvjednicima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje kompromitirati nenasilni pokret za nezavisnost. Naime, nakon nereda koji već treći dan potresaju Kataloniju mnogi se pitaju hoće li miroljubivi pokret za nezavisnost posegnuti za nasiljem u ostvarenju svojih ciljeva.

Vatreni plamenovi i policijske sirene obasjavale su Barcelonu prošlu noć dok se u zraku osjećao vonj paljevine. Prosvjednici su bacali limenke, kamenje i bengalke na policiju pokušavajući probiti željezne barijere te doći do zgrade španjolske središnje vlade koju smatraju odgovornom za zatvorske kazne dužnosnicima. Policija je odgovorila palicama i gumenim mecima.

Španjolska vlada poziva se na ustav, tvrdeći da on ne dopušta referendume, te odbija ideju o amnestiji zatvorenih Katalonaca.

- Jučer i danas vidjeli smo mnogo mirnih prosvjednika koji nisu zadovoljni presudom Vrhovnog suda, ali vidjeli smo i nasilne organizirane skupine koje vandalizmom žele uništiti suživot. Nasilje nećemo tolerirati, nasiljem se ništa neće postići, poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez.Nakon dva dana sukoba bilo je ozlijeđeno više od 200 osoba, među kojima više od 190 policajaca. Uhićeno je 97 osoba,  od čega njih 46 u srijedu navečer kada su prosvjednici zapalili pet automobila u Barceloni te bacali boce, kamenje i druge predmete na katalonsku policiju.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da su važne radnje, a ne izjave upozorivši da nitko neće proći nekažnjeno.

- Važne su radnje. Njih ćemo vrednovati, a ne izjave, izjavio je Grande-Marlaska na konferenciji za medije nakon sastanka svog kabineta poslije trećeg dana nasilnih prosvjeda u Kataloniji.

- Nadamo se da će se situacija u Kataloniji smiriti. Vlada radi na tome kako bi osigurala sigurnost građana, istaknuo je Grande-Marlaska i poslao poruku onim Kataloncima koji ne podržavaju odcjepljenje.

- Neki se osjećaju poput siročadi. No bdijemo nad pravima svih Katalonaca, kazao je.

U Kataloniju su poslane dodatne policijske snage, organizator španjolske nogometne lige traži premještanje utakmice Barcelone i Real Madrida zakazane za deset dana, dok španjolska oporbena desnica poziva na uvođenje zakona o izvanrednim situacijama. Proizvođač automobila Seat u četvrtak popodne je zatvorio tvornicu u Martorellu, predgrađu Barcelone. Trebao bi ju otvoriti u ponedjeljak nakon prosvjeda i vikenda. U Barceloni kamioni jedne kompanije nisu mogli ukrcati kavu namijenjenu izvozu u Portugal jer su tamošnja skladišta zatvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!