18:30 / 11.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Ursulin "zeleni plan" za spas planeta

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europskim zelenim planom želi se postići da Europa do 2050. bude prvi klimatsko neutralan kontinent, osnažiti gospodarstvo i poboljšati zdravlje i kvalitetu života europskih građana.
Na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je takozvani "zeleni plan", kao jedan od ključnih ciljeva svojeg mandata.

Europskim zelenim planom, tzv. Green Deal, želi se postići da Europa do 2050. bude prvi klimatsko neutralan kontinent te istodobno osnažiti gospodarstvo i poboljšati zdravlje i kvalitetu života europskih građana. Von der Leyen je rekla da je model rasta utemeljen na fosilnim gorivima - zastario.

- Europski zeleni plan naša je nova strategija rasta koja daje više nego što oduzima. Želimo biti predvodnici u industrijama prilagođenima klimi, čistim tehnologijama i zelenom financiranju. Ova tranzicija bit će u službi svih i bit će pravedna ili neće uspjeti. Još nemamo sve odgovore. Danas je početak našeg putovanja, ali ovo je europski trenutak istovjetan spuštanju čovjeka na Mjesec, dodala je.

- Ako krenemo prvi i djelujemo brzo, pomoći ćemo našem gospodarstvu da bude svjetski predvodnik. Odlučno smo naumili u tome uspjeti radi našeg planeta i sveg života na njemu, radi europske prirodne baštine i biološke raznolikosti, radi naših šuma i naših mora. Kad ostatku svijeta pokažemo da je moguće biti održiv i konkurentan, moći ćemo uvjeriti druge zemlje da slijede naš primjer, naglasila je.

Von der Leyen je iz Europskog parlamenta poručila da Komisija ovim planom, koji se sastoji od 50 praktičnih koraka do 2050., odgovara na veliku zabrinutost javnosti zbog klimatskih promjena. Upozorila je da njegovo ostvarenje neće biti lagano i da će za to trebati više od jedne generacije, ali i izrazila uvjerenost da je to izvedivo i da još nije prekasno.

- Želimo biti ambiciozni koliko god možemo i realni koliko god možemo, kazala je, upozorivši da bi cijena nedjelovanja bila prevelika.

Klimatska i ekološka kriza

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans upozorio je, u priopćenju, da proživljavamo klimatsku i ekološku krizu.

- Europski zeleni plan prilika je za poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših građana kroz preobrazbu našega gospodarskog modela. Razradili smo plan kako smanjiti emisije, poboljšati stanje prirodnog okoliša, zaštititi divlje životinje, stvoriti nove gospodarske mogućnosti i poboljšati kvalitetu života naših građana. U tome svi imamo važnu ulogu. Ta će preobrazba obuhvatiti sve industrije i sve zemlje. K tome, naša je odgovornost osigurati da ta tranzicija bude pravedna i da u provedbi europskog zelenog plana nitko ne bude zanemaren, poručio je.

Europska komisija predstavit će u roku od 100 dana prvi "europski zakon o klimi" kako bi cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. dobio zakonsku snagu. Komisija će pripremiti i strategiju za bioraznolikost do 2030., novu industrijsku strategiju i akcijski plan za kružno gospodarstvo.

Odmah će započeti i s radom na planu za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 50 posto do 2030., sa željom da to bude 55 posto, u odnosu na razine iz 1990. Promet je odgovoran za četvrtinu emisija u EU.

Velika ulaganja

Za ostvarenje tih ciljeva bit će potrebna velika ulaganja. Da bi se ostvarili sadašnji klimatski i energetski ciljevi do 2030. procjenjuje se da će biti potrebno 260 milijarda eura dodatnih ulaganja na godinu, a za to će trebati mobilizirati i javni i privatni sektor.

U ožujku 2020. Komisija će pokrenuti "klimatski pakt" kako bi se građanima omogućilo da sudjeluju u pripremi novih mjera, kako bi se potaknula razmjena informacija, pokrenule građanske inicijative i prezentirala rješenja koja se mogu kopirati.

Mjere za smanjenje emisija na globalnoj razini treba utrostručiti kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na ispod dva stupnja Celzijevih, a ako se zatopljenje želi ograničiti na 1,5 stupnjeva, potrebno je uložiti pet puta veće napore, ističe Komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!