Uskrsne blagdane Europljani će zbog pandemije provesti u izolaciji

18:05 / 03.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Foto: - / REUTERS

Pojačane kontrole, zatvorene zračne luke, vjerske službe iza zatvorenih vrata.
Dok je Europa djelomično u karanteni u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, stanovnici južnih država, posebice pogođeni, pripremaju se provesti kod kuće uskrsne blagdane, važno razdoblje u godini u kršćanskim zemljama.

-
Europska komisija predstavila novi paket pomoći za koronakrizu

Pojačane kontrole, zatvorene zračne luke, vjerske službe iza zatvorenih vrata... u svim zemljama susreću se te mjere i preporuke u cilju ograničavanja kretanja i okupljanja, tradicionalno brojna.

U Portugalu zatvorene zračne luke

Sve zračne luke u Portugalu zatvorene su od 9. do 13. travnja. Tijekom tog produženog uskrsnog vikenda, stanovnici neće moći napustiti svoje mjesto prebivališta osim radi odlaska na posao u sektorima u kojima je to još dopušteno za vrijeme izvanrednog stanja, koje je produljeno do 17. travnja.

Uskrsno razdoblje posebno je kritično razdoblje tijekom kojeg je apsolutno od temeljne važnosti ograničiti kretanje na nacionalnom teritoriju, rekao je premijer Antonio Costa.

S 200 umrlih, Portugal je za sada manje pogođen pandemijom koronavirusa od Španjolske.

Pojačane kontrole u Francuskoj

Francuzi smiju izići iz doma samo radi odlaska na posao, k liječniku ili radi malo vježbanja. Putovanja na praznike ne dolaze u obzir.

Od petka mobilizirano je više od 160.000 policajaca i žandara radi jačanja kontrola i provedbe mjera izolacije.

Izuzetno smo strogi, neće biti moguće otputovati, upozorio je prefekt pariške policije Didier Lallement na jednoj kontrolnoj točki na ulazu u Pariz.

Od uvođenja zabrane 17. ožujka zabilježeno je već 406.000 prekršaja.

Željeznički promet je jako reduciran. Prometuju samo 42 superbrza vlaka (TGV) na dan umjesto uobičajenih 700, a pariška zračna luka Orly zatvorena je od 31. ožujka.

Nema uskrsnih praznika u Italiji i Španjolskoj

U Italiji, pandemijom najteže pogođenoj zemlji u svijetu s gotovo 14.000 umrlih, zabrana međugradskog kretanja na snazi je barem do 13. travnja.
Premda je premijer Giuseppe Conte rekao da mu je žao što će građanima, većinskim katolicima, pokvariti uskrsne blagdane, pozvao ih je da se strogo pridržavaju uputa.

U Španjolskoj, jednako religioznoj i također teško pogođenoj pandemijom (11.000 umrlih), tradicionalni Sveti tjedan (od 5. do 12. travnja), sinonim za praznike, bit će također ove godine malo drugačiji.

Svi smo prihvatili da ovaj Sveti tjedan nećemo ići na odmor, nego raditi, ostati kod kuće i uložiti dodatni napor radi dobrobiti sviju, rekao je ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska. Ovo su ključni tjedni, dodao je.

Dužnosnik Civilne garde, Jose Manuel Santiago, još je bio jasniji podsjetivši da nije dopušteno otići u drugo mjesto boravka i da će kontrole na svim cestama tijekom uskrsnog vikenda biti pojačane.

U Grčkoj, pravoslavne službe iza zatvorenih vrata

U izolaciji od 23. ožujka, Grci neće smjeti otići na selo za Uskrs, kako rado čine svake godine.

Da bi ih potaknula da ostanu kod kuće, Grčka pravoslavna Crkva objavila je da će se vjerske službe održavati iza zatvorenih vrata i da će ih prenositi televizija.

Glasnogovornik vlade Stelios Petsas upozorio je da bi u posljednji trenutak mogle biti zatvorene naplatne kućice na autocestama bude li potrebno.
Nije dopušteno putovati između urbanih sredina i sela, naglasio je za Skai TV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!