22:51 / 23.03.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Uspostava "zelenog traka" na granicama

-

-

Foto: - / -

To bi omogućilo teretnim vozilima da prijeđu iz jedne zemlje EU-a u drugu u kratkom roku, kako bi se osigurao neometan promet robe, pa i medicinske opreme.
Europska komisija izdala je naputke državama članicama da na graničnim prijelazima uspostave "zeleni trak", odnosno da deblokiraju granice i omoguće teretnim vozilima da prijeđu iz jedne zemlje u drugu u kratkom roku, kako bi se osigurao neometan promet robe, pa i medicinske opreme.

Predlažu obustavu ograničenja, primjerice ukidanje zabrane vožnje vikendom ili noću. Ovo je izvanredna situacija i moramo biti fleksibilni, rekla je predsjednica Europske komisije.

- Danas smo izdali smjernice za zemlje članice Unije o tzv. zelenim trakovima. Iznijela sam četiri cilja kako bismo napravili stvarni napredak na europskim prometnicama. Prvi od njih glasi: prelazak granice tzv. zelenim trakom trebao bi trajati najdulje 15 minuta. Tijekom prošloga vikenda imali smo na nekim graničnim prijelazima kolone duge više od 40 kilometara i čekalo se do 18 sati. Tomu mora doći kraj, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!