17:05 / 21.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ustavno vijeće Francuske odobrilo potvrdu o cijepljenju

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Foto: Christian Hartmann/Pool/File Photo / REUTERS

Francusko ustavno vijeće odobrilo je u petak većinu odredaba spornog zakona kojim se uvodi potvrda o cijepljenju u ime "zaštite zdravlja" u pandemiji covida-19.

Parlament je u nedjelju prihvatio konačni tekst te će se potvrda o cijepljenju primjenjivati od ponedjeljka 24. siječnja kao što je najavio premijer" Jean Castex u četvrtak, objavila je vlada.

Prema novom zakonu sve osobe s navršenih 16 godina morat će imati potvrdu o cijepljenju za ulazak u lokale za zabavu, restorane i barove, na sajmove i u sredstva javnog prijevoza koja povezuju pokrajine.

Negativni test na koronavirus više neće biti dovoljan osim za ulazak u zdravstvene ustanove.

Regulatorno tijelo zaduženo ocjenjivati usklađenost zakona s Ustavom ipak je cenzuriralo mogućnost da organizatori političkih skupova zatraže sanitarnu propusnicu od sudionika.

Šezdesetak zastupnika raznih stranaka na poziv skupine Nepokorena Francuska (radikalna ljevica) kao i senatori stranke socijalista zatražili su od Ustavnog vijeća ocjenu ustavnosti predloženog zakona jer smatraju da jedna odredba krši temeljne slobode.

Vijeće je ocijenio da odredbe potvrde o cijepljenju ne treba gledati "kao na korak prema uvođenju obveznog cijepljenja"

Mjere se moraju strogo primjenjivati u skladu s rizicima i završavaju odmah čim više ne budu potrebne, navodi se. Zakonski prijedlog predviđa da će se to dogoditi 31. srpnja.

Senatori stranke socijalista posebno su kritizirali mjeru koja predviđa da zaposlenici restorana, kafića, kinodvorana, kazališta provjeravaju identitet gostiju ako postoji neka sumnja.

Ustavno vijeće smatra da nije riječ o kontroli administrativne policije, ali ipak je stavilo ograničenje da se provjera smije raditi samo ako se isključe kriteriji svake diskriminacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!