21:09 / 05.05.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ususret Zagrebačkom summitu EU - Zapadni Balkan

-

-

Foto: - / -

U srijedu će se održati Zagrebački summit o odnosima Europske unije i zemalja zapadnog Balkana.
U srijedu će se održati Zagrebački summit o odnosima Europske unije i zemalja zapadnog Balkana. Najavljivan je kao vrhunac hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Zagrebački summit prije 20 godina bio je najveći skup državnika u povijesti Hrvatske. Tadašnji lideri Europske unije i država članica prvi su put potvrdili jasnu europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana ističući individualan pristup svake zemlje.

- Ono je bio prvi znak da je došlo do promjene sentimenta Europske unije prema Balkanu. Tada je rečeno da, vrata su vam otvorena. Prije toga nije bilo ni jedanput rečeno, ističe vanjskopolitički novinar Željko Trkanjec.

Dosad je kroz ta vrata uspjela ući jedino Hrvatska, a Zagrebački summit dva desetljeća poslije trebao je biti kruna hrvatskog predsjedanja, novi poticaj u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

- U Deklaraciji se neće spominjati nikakva integracija u EU, niti članstvo niti proširenje uopće. To je zato što ključne države članice Europske unije nemaju proširenje kao omiljenu temu i inzistirale su da ovo ne bude sastanak o proširenju već o čvršćim vezama sa zemljama Zapadnog Balkana, ističe novinar Augustin Palokaj.

To su ponajprije Nizozemska i Francuska koje jasno daju do znanja da su sumnjičave prema daljnjem proširenju, a i epidemija koronavirusa potpuno ga je gurnula u drugi plan. Zbog toga je rezultat Zagrebačke deklaracije realan, smatra Trkanjec.

- Deklaracija je rezultat trenutnih silnica. One glase - Europska unija sada prvo mora srediti sebe. Mi smo se prije dva tjedna u jednom trenutku našli u egzistencijalnoj krizi.

Na Zrinjevcu ipak smatraju da će sa Zagrebačkog samita biti poslana važna poruka, a to je još jedna potvrda europske perspektive Zapadnog Balkana.

- Tri su ključna elementa, suradnju u suočavanju s pandemijom, koronavirus, davanje europske perspektive zemljama Zapadnog Balkana i predanost europskim vrijednostima zemalja zapadnog Balkana, ističe ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U približavanju Uniji najdalje su odmakle Srbija i Crna Gora. Sjeverna Makedonija i Albanija tek su nedavno dobile status kandidata, dok ga BiH još nema.

Najneizvjesnija europska budućnost svakako je pred Kosovom koje ne priznaje 5 zemalja Europske unije. Zbog toga će sudionici Zagrebačkog summita imati neutralne pozadine bez državnih obilježja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!