Usvojene uredbe o azilu i migracijama, pregovori s Vijećem mogu početi

20.04.2023.

15:39

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u četvrtak nekoliko uredbi o politici migracija i azila i otvorili put pregovorima s državama članicama o paktu o migracijama i azilu koji bi konačno mogao ugledati svijetlo dana.

Pakt o migracijama i azilu sadrži niz zakonskih prijedloga. U početku nije bilo velikog napretka u postupku usuglašavanja jer se inzistiralo da se pregovara o cijelom paktu u cjelini i da se o tome postigne konsenzus te je prošle godine, pod predsjedanjem Francuske, odlučeno da se više ne pregovara o paktu u cjelini nego korak po korak o pojedinim njegovim dijelovima.

Zastupnicu su na plenarnoj sjednici EP-a u četvrtak usvojili pet dosjea koji se odnose na krizne situacije i slučajeve više sile u području migracija i azila, dubinske provjere državljana trećih zemalja na vanjskim granicama, europski informacijski sustav kaznene evidencije održavljani trećih zemalja, upravljanje azilom i migracijama i na osobe s dugotrajnim boravkom.

Odluka o početku pregovora za uredbu o kriznim situacijama potvrđena je sa 419 glasova za, 129 protiv i 30 suzdržanih.

U dokumentu je stavljen naglasak na iznenadne masovne dolaske državljana trećih zemalja koji dovode do krizne situacije u pojedinoj državi članici i koja bi, na temelju procjene Europske komisije, uključivala obvezna premještanja i derogacije pravila o dubinskim provjerama i postupku azila.

Uredba o dubinskim provjerama


Uredbe o dubinskim provjerama državljana trećih zemalja te centraliziranom sustavu informacija o osudama (ECRIS-TCN) također su usvojene s velikom većinom glasova.

Radi se o pravilima koja će se primjenjivati na granicama EU-a za osobe koje u načelu ne ispunjavaju uvjete države članice za ulazak. Uključuju identifikaciju, uzimanje otisaka prstiju, sigurnosne provjere i preliminarnu procjenu zdravlja i ranjivosti.

Zastupnici su, međutim, u amandmanima dodali neovisni mehanizam za praćenje temeljnih prava kojim bi se također provjeravao nadzor granice u cilju izvješćivanja i provjera o mogućim prisilnim vraćanjima.

Uredba o upravljanju azilom i migracijama


Uredba o upravljanju azilom i migracijama, središnjeg dijela zakonodavnog paketa o azilu i migracijama utvrđuje kako će EU i države članice zajednički djelovati pri upravljanju azilom i migracijama.

Na snazi će biti dopunjeni kriteriji za utvrđivanje odgovornosti država članica u obradi zahtjeva za azil (tzv. dublinski kriteriji) i pravedna podjela odgovornosti. Uredba uključuje obvezujući mehanizam solidarnosti za pomoć zemljama koje se suočavaju s migracijskim pritiskom, uključujući nakon operacija traganja i spašavanja na moru.

Usvajanjem uredbe o državljanima s dugotrajnim boravkom zastupnici su podržali pregovarački mandat za predložene izmjene Direktive o državljanima trećih zemalja s dugotrajnim boravkom. 

"Akcije ne Mediteranu nisu zadovoljavajuće"


Karlo Ressler, član najužeg tima Europske pučke stranke za pregovore o Paktu o azilu i migracijama, upozorio je na ovotjednoj plenarnoj sjednici o stanju u Italiji da migracijski pritisak kojem danas svjedočimo uvelike podsjeća na migracijsku krizu 2015. godine kada je gotovo dva milijuna ljudi pristiglo na europske obale.

Pozdravio je usvajanje pozicija o ključnim zakonodavnim prijedlozima sustava migracija i azila na nadležnom Odboru, ali ukazao i na zabrinutosti.

Ne dovodeći u pitanje solidarnost s onima kojima je zaštita najpotrebnija, ukrajinskim izbjeglicama kao i svima koji bježe zbog rata i straha od političkog ili vjerskog progona, Ressler je naglasio da situacija s operacijama potraga i spašavanja na Mediteranu nije zadovoljavajuća te da "nije razumno niti održivo nevladinim udrugama prepustiti patroliranje južnom morskom granicom u Sredozemlju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!