11:09 / 17.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Uzorna Austrija u problemima zbog drugog vala koronavirusa

Foto: Leonhard Foeger/REUTERS, arhiva

Foto: Leonhard Foeger/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Bolnice kažu da se bliže popunjavanju svojih kapaciteta, unatoč tome što Austrija ima razmjerno visok broj kreveta u jedinicama intenzivne njege.
Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se danas ponovno zatvara a njezina vlada suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze. ➡️ Covid-19 - najnovije informacije

Mediji, stručnjaci i oporbeni političari izmjenjuju se u svojim osudama konzervativno-zelene koalicijske vlade kancelara Sebastiana Kurza zbog njegova nošenja s drugim valom pandemije. "Manjak predviđanja" i "neodgovorno ponašanje" samo su neke od kritika usmjerenih prema administraciji otkad je u subotu najavljeno novo zatvaranje.

- Zatvaranje svih trgovina osim onih najnužnijih kao i škola "neupitno je izraz potpunog gubitka kontrole, rekla je Pamela Rendi-Wagner, čelnica oporbenih socijaldemokrata (SPOe).

- Upravo su zbog odluka vlade sada potrebne ozbiljnije mjere, kao i to da je Austrija od zemlje koja je bila uzor završila na najlošijem mjestu po broju zaraženih, dodala je. Rendi-Wagner je bivša ministrica zdravstva i liječnica.

Mjere najavljene u subotu dolaze dva tjedna nakon zatvaranja restorana, kafića, kulturnih i sportskih centara, u neuspjelom pokušaju da se spriječi širenje virusa. Zemlja će do 6. prosinca biti pod policijskim satom, s ograničenim izuzecima poput nužnog putovanja na posao, kupovanja namirnica ili vježbanja.

Povlačenje kočnice za slučaj nužde

U proljeće je Austrija bila među prvim zemljama u Europi koja je uvela karantenu i izbjegla najgore od prvog vala. No broj dnevnih zaraza u ovoj alpskoj naciji koja broji 8,8 milijuna stanovnika narastao je s 1000 početkom listopada do 4657 jučer.

Bolnice kažu da se bliže  popunjavanju svojih kapaciteta, unatoč tome što Austrija ima razmjerno visok broj kreveta u jedinicama intenzivne njege.
Kritike pristižu s obje strane političkog spektra.

Konzervativni Die Presse piše o tome kako "vladi nedostaje plan", dok liberalni Der Standard naglašava "seriju loših odluka" ministra zdravstva Rudolfa Anshobera.

-
To je ono što je nagnalo vladu da povuče "kočnicu za slučaj nužde", rečeno je u ponedjeljak.

- Proveli smo ljeto bježeći od opasnosti, rekao je Der Standardu virolog s bečkog Medicinskog fakulteta, Christoph Steininger, referirajući se na ponovno otvaranje ekonomije preko ljeta.

Mjere koje su se poduzimale tijekom ljeta i jeseni pokazale su se kao neučinkovite dok su se barovi, kafići i restorani ponovno punili, uz trgovačke centre i kulturne institucije. Dio vladine energije također je morao biti usmjeren u odgovor na džihadistički napad u kojemu su 2. studenog poginule četiri osobe.
Ž
- Ljudi su umorni, kruže teorije zavjere, greške su se očigledno dogodile, a opozicija postavlja barikade, rekla je agenciji AFP politička znanstvenica s bečkog sveučilišta, Julia Partheymueller. "Nacionalno jedinstvo podriveno je drugim valom."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!