13:12 / 09.09.2019.

Autor: Hina

Varadkar: Izostanak backstopa znači brexit bez dogovora

Foto: Niall Carson/REUTERS

Foto: Niall Carson/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Varadkar je poručio kako bez jasne alternative neće odustati od pravnih jamstava za backstop, zaštitni mehanizam za izbjegavanje povratka tvrde granice na irskom otoku.
Irski premijer Leo Varadkar rekao je u ponedjeljak uoči susreta s britanskim premijerom kako bi uklanjanje backstopa bez primjerene zamjene za taj mehanizam značilo da će se dogoditi brexit bez sporazuma.

-
U odsutnosti alternativnih dogovora, izbacivanje backstopa za nas znači da neće biti sporazuma, kazao je Varadkar u Dublinu, uoči susreta s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Irski premijer smatra kako bi to značilo još 14 mjeseci gubljenja vremena i nesigurnosti za poslovni svijet i stanovnike njegove države i Sjeverne Irske.

Europska unija želi da prijelazno razdoblje nakon brexita ne traje dulje od posljednjeg dana 2020. kako ne bi donijelo komplikacije novom europskom proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Varadkar je poručio kako bez jasne alternative neće odustati od pravnih jamstava za backstop, zaštitni mehanizam za izbjegavanje povratka tvrde granice na irskom otoku.

- Ono što ne želimo i nećemo učiniti, a to znate i sami, jest pristati na zamjenu pravnog jamstva obećanjem, rekao je irski čelnik i dodao kako bi brexit bez sporazuma uzrokovao godine pregovora.

- U slučaju izostanka dogovora London i Bruxelles bi se brzo trebali vratiti pregovorima o pravima građana, financijskoj nagodbi i irskoj granici, a sva ta pitanja bila su uključena u dogovor koji je s EU-om postigla bivša premijerka Theresa May, kazao je Varadkar.

Britanski parlament odbacio je taj dogovor triput. Johnson je na konferenciji za medije s Varadkarom poslije rekao da je donio ideje za rješenje pitanja irske granice, no da je teško da će se u ponedjeljak postići napredak po tom pitanju.

- Imam jednu poruku za tebe, Leo, a to je da želim doći do sporazuma, rekao je britanski premijer irskom, dodavši kako je London spreman na izlazak bez sporazuma, no da bi takav scenarij predstavljao "neuspjeh državništva za koji bi svi bili odgovorni".

- Pa zbog poslovnog svijeta, poljoprivrednika i milijuna običnih ljudi koji računaju na našu maštu i kreativnost da to obavimo, želim da znate da snažno preferiram pronalazak dogovora, zaključio je Johnson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!