14:29 / 23.08.2021.

Autor: P.F./Hina

Varaždin, Čakovec i Koprivnica zajedno će aplicirati za neke EU projekte

Projekt

Projekt

Foto: Ilustracija / Pixabay

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ugostio je na Špancirfestu gradonačelnicu Čakovca Ljerku Cividini i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića te je dogovorena suradnja tri grada pri apliciranju za pojedine EU projekte.

Bosilj je naglasio da su Varaždin, Čakovec i Koprivnica među prvih šest gradova po zaposlenosti u Hrvatskoj te pokretač gospodarskih aktivnosti.

Dogovorili smo modele buduće suradnje, zajedničku suradnju u apliciranju na neke EU projekte i fondove gdje smo svaki od nas premali da bismo uopće mogli aplicirati, rekao je gradonačelnik Varaždina. Dodao je da se u ova tri grada organiziraju najveće tradicionalne manifestacije Špancirfest u Varaždinu, Porcijunkulovo u Čakovcu i Renesansni festival u Koprivnici.

- Ne postoji turizam samo na Jadranu. Ovo su tri najvažnije turističke manifestacije ne samo ovog dijela, nego cijele kontinentalne Hrvatske, kazao je Bosilj.

Gradonačelnica Čakovca naglasila je da ne smiju propustiti priliku za suradnju na projektima koja se otvara kroz ITU mehanizam te druge EU fondove.

- Suradnja će se odvijati kroz gospodarstvo, turizam, razvoj kulture. Danas smo pokazali da imamo volju i da to želimo, a postoji puno projekata, kazala je Cividini.

Koprivnički gradonačelnik smatra da se uspješna turistička priča može raditi na kontinentu i da za velike manifestacije, poput Špancirfesta, nije uvijek potrebno imati more.

- Mislim da je ovo dobar okidač za našu poljoprivrednu proizvodnju, naše proizvode, tradicijske obrte, razvoj kulture i sve ono što čini život na sjeveru, rekao je Jakšić.

Gradonačelnici su Špancirfest obišli s direktoricom Turističkog ureda grada Varaždina Jelenom Toth. Govoreći o očekivanom broju posjetitelja na Špancirfestu s obzirom na aktualne epidemiološke uvjete, rekla je da je od početka festivala u petak iznad očekivanja.

Radi se o 20 do 25 tisuća posjetitelja po danu. Posljednji Špancirfest 2019. godine imao je oko 25 do 30 tisuća posjetitelja dnevno ovisno o koncertu koji se taj dan održavao, kazala je Toth.

Dodala je da je na koncertu Parnog valjka u subotu odrađeno oko 500 testiranja na koronavirus, a samo je jedan test bio pozitivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!