13:34 / 08.03.2018.

Autor: S.M./HRT

VE poziva članice da 'rasprše maglu krivih tumačenja' i ratificiraju Istanbulsku konvenciju

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskom saboru Konvencija je izazvala dugotrajne rasprave, a oporba optužuje vladajuće zastupnike da odugovlače staviti je na dnevni red i zbog toga je najavila interpelaciju.
U Istanbulskoj konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, već je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna, poručuje Vijeće Europe i poziva države članice u povodu Međunarodnog dana žena da ratificiraju Konvenciju koje je svrha spriječiti i ukinuti nasilje nad ženama. 

Vijeće Europe zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo, piše u priopćenju za medije. Ta vodeća europska organizacija za zaštitu ljudskih prava poziva države da rasprše maglu pogrešnih shvaćanja da je svrha konvencije nametnuti rodnu ideologiju ili da je ona protiv tradicionalnih obiteljskih vrijednosti.

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima. U Konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, objašnjava u videoisječku Bridget OLoughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije.

Međutim, u Konvenciji se kaže da je zbog rodnih uloga koje su do danas izgrađene žena često  smatrana manje važnom ili manje utjecajnom.
Zbog takvih "rodnih stereotipa" žena je ranjivija od muškarca kad je riječ o nasilju, kaže O'Loughlin. Ne čujete često da je muškarac premlaćen samo zato što je muškarac. S druge strane nasilje u svim segmentima života - bilo u politici, u obitelji, na ulici, na društvenoj mreži - upereno je prema ženi upravo zato što je žena, objašnjava ona.

Ono što Konvencija zahtijeva jest edukacija koja će prekinuti stereotipe temeljene na ideji da su žene inferiorne muškarcima, kao i ideji da je u redu ako muškarac tuče ženu. U Konvenciji nema zahtjeva prema državama da priznaju istospolni brak i jedina je njezina svrha spriječiti nasilje i progoniti počinitelja. U tekstu nema ni nikakvog zahtjeva za legalnim priznavanjem trećeg spola ili transrodnih osoba, jedino postoji zahtjev da nitko ne smije biti diskriminiran, kaže  O'Loughlin. Ističe da Konvencija treba zaštititi sve osobe od nasilja, ne samo žene i djevojčice, nego i muškarce i dječake.

U Hrvatskom saboru Konvencija je izazvala dugotrajne rasprave, a oporba optužuje vladajuće zastupnike da odugovlače staviti je na dnevni red i zbog toga je najavila interpelaciju. UN je u povodu Međunarodnog dana žena čestitao taj dan i poručio da žene trebaju biti potpora jedna drugoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!