Većina Europljana podržava reakciju EU-a u na rusku agresiju na Ukrajinu

23.02.2023.

16:48

Autor: T.V./HRT/Hina

Većina Europljana podržava reakciju EU-a u na rusku agresiju na Ukrajinu

Većina Europljana podržava reakciju EU-a u na rusku agresiju na Ukrajinu

Foto: - / Shutterstock

Većina europskih građana podržava odgovor EU-a na rusku invaziju na Ukrajinu i solidarna je s napadnutom zemljom, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometra koje je Europska komisija objavila u četvrtak.

Istraživanje provedeno od 12. siječnja do 6. veljače ove godine u 27 država članica, pokazuje da se 91 posto ispitanika slaže se s pružanjem humanitarne pomoći, 88 posto se zalaže za prihvat osoba koje bježe rata.

Pružanje financijske potpore Ukrajini odobrava 77 posto, a gospodarske sankcije ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima 74 posto ispitanika.

Europljani i dalje uvelike podržavaju zabranu emitiranja ruskim medijima u državnom vlasništvu (67 posto) i ulaganje sredstava EU-a u kupnju i opskrbu Ukrajine vojnom opremom (65 posto).

Općenito, većina europskih građana (56 posto) zadovoljna je odgovorom Europske unije na rusku invaziju na Ukrajinu, pokazalo je istraživanje.

Velika većina građana EU-a (84 posto) slaže se da bi Unija trebala što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije. Također se većinom slažu da bi trebala podupirati zelenu tranziciju ulaganjem u obnovljive izvore energije (86 posto).

Isto tako, velika većina od 85 posto Europljana uvjereno je da će povećanjem energetske učinkovitosti zgrada, prometa i robe EU smanjiti ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a. Više od 80 posto ispitanika smatra da bi države članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju od drugih zemalja kako bi postigle bolje cijene.

Europljane trenutačno najviše zabrinjava inflacija (32 posto ispitanika), pa međunarodna situacija (28 posto) i opskrba energijom (26 posto).

Potpora euru i dalje je na vrlo visokoj razini u EU-u kao cjelini (71 posto, druga najviša razina ikad zabilježena) i još više u europodručju (79 posto).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!