18:58 / 15.06.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Većina Nijemaca za strožiji postupak prema azilantima i izbjeglicama

-

-

Foto: - / -

Otvorena politika njemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantima izazvala je krizu u njezinoj vladi.
Otvorena politika njemačke kancelarke Angele Merkel prema migrantima izazvala je krizu u njezinoj vladi.

Unutar demokršćanske Unije CDU/CSU trenutno se rasplamsao sukob oko pitanja treba li izbjeglicama i tražiteljima azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije dopustiti ulazak u Njemačku. Isto se odnosi i na osobe kojima je već jednom odbijen zahtjev za azilom.

Trenutno se između stranaka demokršćanske Unije CDU i CSU, odnosno predsjednika stranaka Angele Merkel i Horsta Seehofera, razvila svađa oko izbjeglica koja prijeti raskolom vlade.Seehofer kao novi ministar unutarnjih poslova želi reformirati migrantsku politiku između ostalog i pravilom o zatvaranju granica za podnositelje zahtjeva za azilom koji su već registrirani u nekoj zemlji, članici Europske unije.
Angela Merkel se protivi jednostranim nacionalnim potezima i ustraje na rješenju na razini Europske unije.

Seehofer je zaprijetio da u slučaju nepostizanja kompromisa ministarskim ukazom implementirati spornu odredbu.

Prema ispitivanju javnog mijenja što ga je za javni servis ARD proveo institut Infratest dimap, 86 posto ispitanih podržava učinkovitije i sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj.

Sporne središnje centre u kojima bi izbjeglice bile smještene sve do odluke o zahtjevu za azilom podržava 61 posto ispitanih. Da se izbjeglicama bez osobnih dokumenata spriječi ulazak u Njemačku podržava 62 posto ispitanih građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!