Stručnjakinja za EU fondove: Super da se izlobiralo produljenje roka za korištenje novca

17.02.2022.

15:06

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Vela: Dobiti novac iz EU fondova ovisi koliko nam je ideja dobra

Vela: Dobiti novac iz EU fondova ovisi koliko nam je ideja dobra

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, objavili su danas premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu. Stručnjakinja za EU fondove Ariana Vela u "Studiju 4" rekla je kako se radi o super vijesti koju treba pohvaliti. - Super da se to izlobiralo jer bi bila jako velika šteta bez ovog produljenja roka, koji inače nije predviđen regulativom, ali super da je to odrađeno, to treba pohvaliti, da se sada svi angažiraju i da se taj posao odradi najbolje što se može odraditi, rekla je.

- Dobiti novac iz EU fondova ovisi koliko nam je ideja dobra. Moramo znati što je ideja i trebamo znati što s projektom želimo postići. Kada znamo ta dva parametra onda možemo razgovarati o tome kako to pripremiti da uđe u izvor financiranja, rekla je u emisiji Studio 4, Ariana Vela, stručnjakinja za EU fondove.

- Zadatak konzultanata je da ideju oblikujemo i da nađemo izvor financiranja, a njih u ovom programskom razdoblju ima jako puno, govor Vela i dodaje kako se tada pronalaze uvjeti fondova koji se pronalaze, te se trebaju naći uvjeti u fondovima koji su najavljeni. Oni se odnose na prijavitelje koji traže novac, na projekt, na aktivnosti i onda izdaci koji su s time povezani.

Na pitanje koliko proces traje, Vela je rekla kako to ovisi radi li se o jednostavnom projektu, koji traje tjedan ili dva, ili se radi o složenom projektu koji može trajati i do nekoliko godina.

- Nama dolaze klijenti kojima projekti donose bespovratna sredstva i povrat investicije u ranijem roku, istaknula je.

Vela naglašava kako je izgledno da nećemo potrošiti novac iz Fonda solidarnosti, a pogotovo dio koji je namijenjen Zagrebu.

Kako kaže, ovdje su se pokazale pogreške koje naš sustav

- Dio koji je namijenjen Petrinji, Sisku i toj cijeloj regiji, imamo puno veću šansu s obzirom na to da je ovdje i rok duži. Što se tiče zagrebačke alokacije, teško ćemo iskoristiti novac iz fondova EU, naglasila je.

- Ovdje su se jako dobro pokazale sve greške koje naši sustavi imaju u EU fondovima. Imamo nepripremljenost sustava, ne razumiju se procedure sustava korištenja fondova solidarnosti, sporosti i neefikasnosti naše javne uprave koja bi trebala biti preduvjet da se sve posloži, govori Vela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!