11:13 / 20.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Veleposlanica RH u Bugarskoj na razgovoru zbog Milanovića, on pojasnio izjavu

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu zbog izjave predsjednika RH Zorana Milanovića u kojoj je oštro kritizirao "bugarsku politiku prema europskoj integraciji Sjeverne Makedonije", objavili su bugarski mediji. To je danas komentirao i predsjednik Milanović.

Sjeverna Makedonija je ispunila sve demokratske uvjete za početak pristupnih pregovora s EU-om, no ustalilo se tu zemlju "šutirati" kada god nekome paše, izjavio je predsjednik Zoran Milanović, nakon što je službena Sofija osudila njegove izjave o bugarskoj politici prema europskoj integraciji te zemlje.

-  To nije u redu. Ta je država, a i taj narod, do sada su platili prilično veliku cijenu, rekao je šef države odgovarajući na pitanje novinara.

- Oni igraju vrlo uzorno i po pravilima. Ispunili su sve demokratske uvjete koje čovjek može zamisliti, to je višenacionalna zajednica u kojoj ima dosta Albanaca i ta suradnja je uzorna, dodao je Milanović.

Također je podsjetio da se ta bivša jugoslavenska republika između ostalog, kako je rekao pokorila grčkim zahtjevima da ispred naziva Makedonije stave Sjeverna.

- Konačno su ih primili u društvo mrtvih pjesnika i sada onda ovaj uvjet koji je zaista ulazak u intimni prostor, rekao je predsjednik države, ustvrdivši da je ta zemlja žrtve manjka interesa i elementarne empatije.

- To se ne radi u 21. stoljeću. To apsolutno nije osnova za sutrašnji suživot u Europskoj uniji, rekao je Milanović.

Prethodno je veleposlanica Ognanjovac pozvana na razgovor po nalogu ministra vanjskih poslova Svetlana Stoeva, a u ministarstvu ju je primio generalni direktor za europska pitanja Rumen Aleksandrov. Razlog sastanka bila je izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića nakon samita Procesa Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja, u kojoj je oštro kritizirao bugarsku politiku prema europskoj integraciji Republike Sjeverne Makedonije", prenosi bugarska televizija BNT.

Aleksandrov je izjavu hrvatskog predsjednika Milanovića nazvao "neprihvatljivom i neopravdanom". Rekao je da je to "razočaravajuće" s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i suglasje u nizu tema europske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susjedi u regiji, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i europsku integraciju zemalja zapadnog Balkana.

Milanović je u izjavi novinarima na Brdu kod Kranja upozorio da se Sjeverna Makedonija "nalazi se u nemogućoj poziciji" i da joj jedna članica Unije ulazi u "intimni prostor" zahtjevom da u udžbenicima povijesti "svoju nacionalnu genezu definira onako kako to traži susjedna država". Rekao je da će se "otvoreno suprotstavljati" tome u okviru svojih moći. Milanović državu nije imenovao, ali Bugarska je ta koja odbija pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju jer se u makedonskim udžbenicima, po tvrdnjama Sofije, "revidira i negira zajednička im etnička i jezična povijest".

Veleposlanica Ognjenovac obavezala se da će Zagrebu prenijeti bugarsko stajalište, istaknuvši potrebu suradnje Bugarske i Hrvatske kako bi se zajamčila stabilnost zapadnog Balkana i njegova europska perspektiva, prenio je BNT. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je za Hinu da je veleposlanica Ognjanovac bila u bugarskom ministarstvu vanjskih poslova, gdje joj je bugarska strana prenijela svoja stajališta.

Slučaj je komentirao predsjednik Zoran Milanović

- Oni su žrtve manjka interesa ili ako hoćete - elementarne empatije. Sad se našla aktualna bugarska politika da im postavlja uvjete da u knjigama mora biti toliko i toliko znakova na stranici, da mora pisati to i to. To se ne radi i to nije osnova za sutrašnji suživot u Europskoj uniji, kazao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!