16:45 / 05.05.2020.

Autor: HRT

Veleposlanik Glunčić odao počast žrtvama Mauthausena

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Počast je odana u povodu 75. godišnjice oslobođenja tog nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora u Gornjoj Austriji.
U povodu 75. godišnjice oslobođenja nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora u Gornjoj Austriji Mauthausen veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić posjetio je memorijalni centar Mauthausen te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odao počast žrtvama nacionalsocijalizma. Nakon tihe komemoracije svim stradalim logorašima kod središnjeg spomenika, veleposlanik Glunčić  odao je počast  hrvatskim žrtvama pred spomen pločom koju je Republika Hrvatska postavila 2001. godine.

Veleposlanikov posjet Mauthausenu ove je godine bio moguć samo uz njegovu izričitu želju i u koordinaciji s  Odborom za obilježavanje obljetnice u Mauthausenu. Velika središnja komemorativna svečanost, koja je svake godine na današnji dan uz državni vrh Austrije okupljala i sudionike velikog broja organizacija kao i najviše predstavnike  svih zemalja čiji su građani stradali na ovom području, ove se godine uslijed pandemije COVID- 19 preselila u virtualni svijet i održat će se 10. svibnja pod motom “Čovječnost bez granica”.

Koncentracijski logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno više od 200.000 ljudi, od kojih je čak oko 100.000 umrlo. Među zatočenicima je bilo i oko 200 hrvatskih građana. Logoraši su radili u kamenolomu i obližnjoj industriji oružja, a zadnje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobođenje od strane američkih snaga, 05. svibnja 1945. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!