13:53 / 19.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Velik prosvjed Kurda protiv turske ofenzive

-

-

Foto: - / -

Na rubu prosvjeda bilo je i provokacija simpatizera ekstremne turske nacionalističke skupine "Sivi vukovi"
Uz pojačano prisustvo policije počeo je središnji prosvjed Kurda protiv turske ofenzive na kurdska područja na sjeveru Sirije na kojem se, priopćeno je, očekuje najmanje 20.000 prosvjednika među njima i mnogi potencijalni nasilnici iz cijele Europe.

- Zasad prosvjedi prolaze mirno, priopćila je policije nešto poslije podneva.

Policija je tek u subotu ujutro dozvolila prosvjed zbog toga što je proteklih dana na sličnim povorkama u Koelnu i drugim njemačkim gradovima dolazilo do nereda i sukoba između kurdskih sudionika povorke i građana turskog porijekla u kojima je ozlijeđeno desetak osoba od čega nekoliko teže.

Na rubu prosvjeda bilo je i provokacija simpatizera ekstremne turske nacionalističke skupine "Sivi vukovi" koji su na rubu povorke pokazivali svoje simbole i time izazivali izgrede.

"Sivi vukovi" u Njemačkoj se smatraju ekstremno desnom skupinom i pod prismotrom su Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

- Ne smijemo si dopustiti da nas isprovociraju, poručili su na početku današnjeg prosvjeda organizatori. 

Predsjednik Zajednice Turaka u Njemačkoj, Goekay Sofuoglu pozvao je na mirne prosvjede i izbjegavanje sukoba između Turaka i Kurda. "Mi smo za zajedništvo u Njemačkoj i protiv nasilja na našim ulicama", stoji u priopćenju.

U Njemačkoj, prema nekim procjenama, živi i do milijun pripadnika Kurdske etničke skupine. Najveći dio njih u Njemačku je stigao prije nekoliko desetljeća u valu zapošljavanja radnika iz Turska, ali jedan dio doselio se u sklopu izbjegličkog vala iz Sirije 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!