10:15 / 14.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Velika Britanija i EU i dalje udaljene, ali Johnson ne odustaje

Foto: Yves Herman/REUTERS

Foto: Yves Herman/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija i Europska unija još uvijek su udaljene u trgovinskim pregovorima nakon brexita, ali premijer Boris Johnson još ne želi odustati, rekao je britanski ministar gospodarstva Alok Sharma.
Velika Britanija i Europska unija još uvijek su udaljene  u trgovinskim pregovorima nakon brexita, ali premijer Boris Johnson još ne želi odustati, rekao je britanski ministar gospodarstva Alok Sharma.

Velika Britanija i Europska unija u nedjelju su se dogovorile da će se sljedećih dana "dodatno potruditi" da postignu trgovinski sporazum unatoč tome što su propustili ranije zadani krajnji rok da spriječe turbulentni izlazak krajem mjeseca.

- Nastavit ćemo pregovarati, naravno razdvojeni smo u nekim pitanjima, ali kao što je premijer rekao, ne želimo napustiti te pregovore. Ljudi očekuju od nas, tvrtke u Velikoj Britaniji očekuju da napravimo dodatne korake i upravo to radimo, rekao je Sharma za Sky.

➡️ Johnson: Od 1. siječnja radit ćemo što želimo 
➡️ Britanska mornarica štitit će ribolovne vode u slučaju "neurednog" brexita

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su pregovaračima nedjelju kao krajnji rok kako bi pronašli način da nađu izlaz iz slijepe ulice u pregovorima koji će zajamčiti Britaniji nulti carinski i nulti kvotni pristup jedinstvenom tržištu EU-a.

- Bilo kakav dogovor koji postignemo s EU mora poštivati činjenicu da smo suverena zemlja, neovisna zemlja, i to je osnova na kojoj ćemo sklopiti dogovor, ako se dogovor može postići, rekao je Sharma.

U nedjelju su Johnson i Von der Leyen ovlastili pregovarače da nastave rad, iako je Johnson zvučao pesimistično u vezi s izgledima za napredak u pregovorima. Johnson je u nedjelju rekao da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija vrlo udaljeni u ključnim pitanjima pregovora o brexitu tako da treba biti spreman na izlazak Britanije iz EU-a 31. prosinca bez sporazuma.

- Bojim se da smo još uvijek vrlo udaljeni u nekim ključnim stvarima, no dok je života ima i nade, nastavljamo pregovarati da vidimo što možemo učiniti. Ujedinjeno Kraljevstvo sigurno neće napustiti pregovore, rekao je Johnson novinarima. Dodao je da se sporazum može postići ako ga EU želi, ali i da je izlazak bez trgovinskog sporazuma najvjerojatniji ishod.

Pregovarač EU-a Michel Barnier rekao je da je sporazum još moguć.

- Dva uvjeta još nisu ispunjena. Slobodno i pošteno tržišno natjecanje.. i dogovor koji jamči recipročni pristup tržištima i vodama. Na tim točkama nismo pronašli pravu ravnotežu s Britancima. Pa nastavljamo raditi, rekao je Barnier novinarima po dolasku na sastanak s predstavnicima 27-orice koje treba izvijestiti o stanju pregovora s Velikom Britanijom.

Izostane li trgovinski dogovor, Britanija će od iduće godine s Europskom unijom trgovati prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači uvođenje novih carina.

- Naši pregovarački timovi posljednjih dana radili su dan i noć. Unatoč iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovaranja, unatoč činjenici da su krajnji rokovi nekoliko puta prekoračeni, mislimo da je razumno u ovom trenutku učiniti dodatni korak. Ovlastili smo naše pregovarače da nastave pregovore kako bi vidjeli je li moguć sporazum čak i u nekoj kasnijoj fazi, poručili su u zajedničkom priopćenju von der Leyen i Johnson nakon telefonskog razgovora.

Ključna područja neslaganja su ribarstvo, pravedni tržišni uvjeti i rješavanje budućih sporova. Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije. Prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca u ponoć. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!