Velika potpora Ukrajini za kandidaturu za članstvo u Uniji

15:37 / 21.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: artjazz / Shutterstock

Više ministara europskih poslova u utorak je reklo kako smatraju da je moguć dogovor o tome da se zajamči status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Unutar Europske unije "nema nijedne države koja ima problem" s tim potezom, rekao je luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn uoči sastanka sa svojim kolegama iz EU-a.

- Vjerujem da će biti konsenzusa, rekao je Clement Beaune, francuski ministar europskih poslova, no ipak je pozvao na oprez jer je među 27 zemalja članica EU-a potrebna jednoglasnost da bi neka nova članica dobila kandidatski status.

Ministri europskih poslova okupili su se u Luksemburgu uoči samita čelnika EU-a u Bruxellesu koji će se održati ovaj tjedan, na čijem je dnevnom redu buduće proširenje Unije. Europska komisija u petak je predložila zemljama EU-a da dodijele status kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Međutim, i dalje ostaju pitanja o članstvu zemalja zapadnog Balkana u Uniji, dok je napredak njihovih pristupnih pregovora u zastoju već godinama.

EU mora "dati novu energiju procesu proširenja" u toj regiji, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnici na samit čelnicima EU-a.

Austrija, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, "čini sve što može da pomogne zemljama zapadnog Balkana" u napredovanju prema članstvu u Uniji, rekla je austrijska ministrica europskih poslova Karoline Edtstadler u utorak.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija zemlje su kandidatkinje za EU. Samo su Srbija i Crna Gora počele pristupne pregovore, dok Albanija i Sjeverna Makedonija čekaju njihov početak. Kandidatski status za Makedoniju blokira Bugarska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!