10:53 / 04.08.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/T.D./D.D.

Gore sjeverna predgrađa Atene, temperatura zraka viša od 40 °C

Gore sjeverna predgrađa Atene

Gore sjeverna predgrađa Atene

Foto: Giorgos Moutafis/Moutsatsosilias/Costas Baltas / REUTERS

Grčki vatrogasci trenutačno se diljem zemlje bore s 80-ak požara. Ljudskih žrtava nema, ali je materijalna i ekološka šteta golema. Situacija je iznimno teška u sjevernim predgrađima Atene, koja je prekrivena dimom i pepelom pa se stanovnicima preporučuje da ostanu u kućama.

Za Atenom je noć iz pakla. Tisuće stanovnika iz sjevernih predgrađa grčke prijestolnice napustile su svoje domove pred vatrenom stihijom. U podnožju planine Parnite noć je probdjelo više od 500 vatrogasaca, 150 vatrogasnih vozila, pet kanadera, devet helikoptera. 

- Velika hvala našim vatrogascima! Suočili su se s iznimno teškim požarom tijekom noći, u uvjetima ekstremne vrućine. Požari iz najgorih noćnih mora oni su koji se dogode u šumskom području uz naselja. Hvala Bogu, zasad nema stradalih, a sustav evakuacije funkcionirao je besprijekorno. Naša kritična infrastruktura je izdržala. Odmah krećemo s popisivanjem štete i obnovom, istaknuo je Kyrkiakos Mitsotakis, grčki premijer.

Odjekivanje eksplozije dok vatrogasci pokušavaju obuzdati plamene jezike. Spaljeni su deseci hektara borove šume. Potpuno je izgorjelo 80-ak kuća, brojna vozila. Vatra je buknula u predgrađu Varibobi, 20 kilometara od središta Atene. Potom se proširila na okolna naselja. Gašenje otežava jak i suh sjeverni vjetar meltemi, koji puše u ovo doba godine... 

- Kuća mog prvog susjeda je izgorjela i još nekoliko okolnih kuća. Ne znam kako, ali Bog mi je pomogao i moj dom nije izgorio, rekao je Nikos Karangelis, stanovnik atenskog predgrađa Varibobi.

Iz lokalnog konjičkog kluba hitno su na sigurno transportirali preplašene životinje... 

Toplinski val usijao je istočni Mediteran. Grčka se peče na najvišim temperaturama u posljednjih 30 godina, u nekim dijelovima zemlje dosezale su i više od 46 Celzijevih stupnjeva! Meteorolozi najavljuju da do kraja tjedna one neće padati.

- U području gdje je buknuo atenski požar temperatura je dosegnula 45 Celzijevih stupnjeva, a vlažnost zraka bila je manje od 10 posto. Jačina vjetra pritom je iznosila šest bofora. Posljedica toga bilo je stvaranje zračnih struja koje su pogodovale tome da požar stvori vlastitu mikroklimu i opasno se proširi, rekao je Nikos Hardalias, zamjenik grčkog ministra za civilnu zaštitu.

Evakuaciju stanovništva dosad su prouzročili i požari na Peloponezu te otocima Kos i Eubeja...

video thumb

- Na periferiji grada vlada noćna mora. Prioritet je spasiti živote ljudi, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis nakon što je obišao pogođeno područje.


Od rane zore u gašenju požara sudjeluju i helikopteri i avioni. Vjetar je oslabio i vatrogasne brigade nastoje iskoristiti zatišje.


- Nadamo se da ćemo požar staviti pod kontrolu prije nego što vjetar ponovo počne puhati, kazao je vođa vatrogasne brigade za državnu televiziju.


Za sada nema dojava o žrtvama, a dan prije evakuirano je nekoliko naselja.


Zbog gustog dima jutros je u Ateni vidljivost smanjena, a u zraku se osjeća miris paljevine. Pepeo pada po kućama te su stanovnici zamoljeni da ne izlaze iz kuća i zatvore prozore.


Danas se u Ateni ponovno očekuju jako visoke temperature, 43-44 °C, a meteorolozi upozoravaju da će se nesnosne vrućine produljiti do kraja vikenda.


Požari su također planuli na poluotoku Peloponezu te otocima Eubeji, Kosu i Rodosu.


Do utorka navečer u Grčkoj je bilo 40 aktivnih požara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!