16:38 / 16.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

VEM će za projekte 90 novinara dodijeliti gotovo milijun kuna

Novinari

Novinari

Foto: Milos Tesic / ATAImages/PIXSELL

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u sklopu poticanja kvalitetnog novinarstva za projekte 90 hrvatskih novinara i novinarki dodijelit će gotovo milijun kuna, izvijestili su u petak iz Agencije za elektroničke medije (AEM).

Posebni ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom odnose se na dodatni angažman novinarki i novinara i dubinsko istraživanje tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija, profesionalizacija novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, nagrađivanje i motiviranje novinara/novinarki za vrhunski autorski rad te jačanje autonomije novinara, izvijestili su iz VEM-a.

Na javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama otvoren do 15. veljače, pristigle su 202 valjane prijave novinara, a VEM je na svojoj sjednici u četvrtak, 15. travnja donio odluku o dodjeli novca najbolje ocijenjenim novinarskim projektima o čemu je odlučivalo sedmeročlano povjerenstvo.

Novinaru s najbolje ocijenjenim projektom nakon objave tekstova bit će isplaćeno 25.000 kuna, a za većinu izabranih projekata bit će dodijeljeno 10.000 kuna. Ukupni fond iznosi 983.213 kuna. Među izabranima na temelju javnog poziva VEM-a ove godine su brojna poznata novinarska imena, među ostalima, Saša Paparella, Ilko Ćimić, Dušan Miljuš, Tomislav Kukec, Miroslav Edvin Habek, Ivana Kalogjera Brkić, Sandra Bartolović, Tanja Rudež i Biljana Bašić.

Kao teme od javnog interesa u pozivu VEM-a bile su navedene, među ostalima, teme iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, života u doba pandemije COVID-a, sporta, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava i međunarodnih odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!