Venecija aktivirala obranu od poplava zbog oluja i jakog vjetra

02.11.2021.

13:38

Autor: T.V./Hina/HRT

Poplava u veneciji

Poplava u veneciji

Foto: Manuel Silvestri / REUTERS

Zbog oluja i jakog vjetra vlasti u Veneciji aktivirale su gradski sustav obrane od poplava tzv. Mose, navodi se u utorak u tvitu gradonačelnika Luigija Brugnara.

U izvješću objavljenom u utorak stoji da vlasti očekuju poplave od petka te da bi razina vode mogla porasti i do 1,35 metra do srijede navečer.

Meteorolozi očekuju daljnje nevrijeme u srijedu i četvrtak.

Sustav zaštite od poplava Mose - čije ime potječe od talijanskog izraza za Mojsije - namijenjen je zaštiti Venecije od olujnih udara. Sastoji se od 78 barijera koje grad može podići na tri ulaza i u funkciji je od 2020. godine.

Projekt vrijedan milijardu dolara je kontroverzan: korupcija, birokracija, kao i politički i gospodarski interesi dugo su odgađali njegovu izgradnju.

Stručnjaci kažu da je moguće da će od 2075. sustav morati biti aktivan tijekom cijele godine ako klimatske promjene - a time i porast razine mora - uvelike ne uspore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!