14:19 / 09.12.2020.

Autor: HRT/Hina/B.V.M.

Venecija pod vodom, zakazao sustav obrane od poplava

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

Prognozeri su predviđali plimu koja će se popeti na 1,2 metra, niže od nivoa od 1,3 metra potrebnog za aktiviranje sustava.
Veneciju su pogodile poplave. Sustav protupoplavnih barijera nije aktiviran. Dok su vlasti shvatile, bilo je prekasno. Tako su gradske znamenitosti, kao i Trg sv. Marka završile pod vodom. 

Pljušte optužbe zbog nepokretanja sustava obrane od poplave

Razina poplavnih voda koje su pogodile Veneciju je pala, no u tom gradu u laguni ne prestaju međusobna optuživanja vezana uz kašnjenje odluke o pokretanju novog i dugoočekivanog sustava barijera za obranu od visokih plima i poplava.

Sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), kojeg čini 78 jarko žutih barijera, aktiviran je tek u srijedu ujutro, nakon što dan ranije, kada je cijela Italija bila na udaru olujnog nevremena, sustav nije bio u upotrebi.

MOSE nije bio operabilan u trenutku kada je razina vode u gradu u utorak poslijepodne dosegla 138 centimetara te su poplavljene brojne znamenitosti, uključujući i Trg sv. Marka.

Sustav od 78 barijera postavljen je na tri pritoka u glavnu gradsku lagunu i trebao bi zadržati nadiranje vode i zaštititi grad.

Za odgađanje aktiviranja sustava je navodno je kriva buka u komunikacijskom kanalu. Naime, odluka o podizanju brana je na povjerenici Elisabetti Spitz, koju je postavila vlada u Rimu, dok gradinačelnik Venecije Luigi Brugnaro smatra da je grad taj koji bi trebao donositi odluku o aktiviranju MOSE-a.

- Danas smo vidjeli da bi grad trebao donositi takvu odluku, rekao je Brugnaro. Tvrdi da bi gradonačelniku trebalo biti dozvoljeno da procijeni stanje jer je i sam vrlo dobro upoznat s problemom venecijanske luke, rekao je.

MOSE se u pravilu aktivira tek kada se predviđa podizanje razine vode od 130 centimetara iznad uobičajene razine. U utorak se prognozirao porast vode od 125 cm, no snažan vjetar je podigao velike valove te je razina dosegla 140 cm iznad normale.

Brugnaro je kazao kako bi možda trebalo pokrenuti sustav pri nižim razinama voda. Vlasnici prodavaonica u Veneciji, uvelike pogođeni pandemijom koronavirusa, dodatno su iznervirani propustom u zaštiti grada od poplava.
Luca Zaia, predsjednik regije Veneto, kazao je kako bi štete mogle dosegnuti 500 milijuna eura.

MOSE, čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donio olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime. Rad na MOSE-u počeo je prije punih 17 godina, a planiran je nekoliko desetljeća. Projekt je koštao gotovo šest milijardi eura. Osmišljen 1984., projekt MOSE je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima. Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu.

- Pokušavamo na najbolji mogući način odrediti otvaranje i zatvaranje MOSE-a (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), navodi Cinzia Zincone, te dodaje da će se analizirati i uvesti bitne promjene u radu MOSE-a ako bude potrebe.


Prognozeri su predviđali plimu koja će se popeti na 1,2 metra, niže od nivoa od 1,3 metra potrebnog za aktiviranje sustava.

Nakon nekih korupcijskih skandala i dugogodišnjeg rada i kašnjenja, sustav je konačno ušao u upotrebu ove godine. Prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Brugnaro: Venecija se priprema za porast razine vode od 145 cm

Gradonačelnik Luigi Brugnaro jučer je na Twitteru napisao da se Venecija priprema za porast razine vode od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen.


Zbog očekivanog velikog porasta razine vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stupanj uzbune.

Luca Zaia, predsjednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 milijuna eura.

Oluje su zahvatile sve dijelove Italije, a nakon obilnih kiša i snijega u određenim područjima, poput Južnog Tirola, povećan je rizik od odrona zemljišta i lavina.

Sjeveroistok Italije i Rim su na najvećem stupnju uzbune od vremenskih nepogoda. Brojne ceste i planinski prijevoji su zatvoreni i blokirani. Željeznički promet preko prijevoja Brenner je nakon odrona zemljišta u Bolzanu blokiran. No, tunel je i dalje otvoren za promet.

Jug su pogodile obilne kiše, a poplave su tijekom vikenda odnijele najmanje dva života.
Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!