08:49 / 23.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Venecija uvodi ulaznu pristojbu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Turisti koji žele ući u Veneciju, morat će od 1. srpnja iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.
Turisti koji žele ući u Veneciju, morat će od 1. srpnja iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.  

Mjera koja će se primjenjivati na turiste na jednodnevnim izletima i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, no uvođenje je bilo odgođeno zbog tehničkih teškoća. 

Pristojba će porasti na šest do osam eura na vrhuncu sezone. 
Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji u grad pokušaju ući bez plaćanja, suočit će se s globama od 100 do 450 eura. 

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njezin najveći izvor prihoda. Smatra se da je glavni krivac za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika. 

Prema podacima iz 2016., u Veneciju dolazi više turista na jednodnevne izlete, oko 82 tisuće, nego što grad ima stanovnika. Njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća pao na 53 tisuće. 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale europske gradove koji muku muče s masovnim turizmom. 

- Uvjeren sam da su ove mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma, rekao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!